Nyíregyháza

2024.02.28. 18:13

Együtt a gyermekek épségéért és jólétéért

A szakmai ülésen felhívták a figyelmet arra, melyek a legkárosabb területek a kiskorúakra nézve.

Csatári Jázmin Abigél

Fotó: Dodó Ferenc

Az internet gyermekekre tett káros hatásairól, a bántalmazásokról, elhanyagolásokról és statisztikai adatokról tanácskoztak az idei év jelzőrendszeri szakmai konferenciáján szerda délután a Nyíregyházi Egyetemen. Halkóné dr. Rudolf Éva egyetemi kancellár, Lengyelné Pogácsás Mária, a Nyíregyházi Család- és Gyermekjóléti Központ intézményvezetője elmondta: tavalyi évben közel 1300 jelzés érkezett.

Adatlapokat küldtek szét

Lengyelné Pogácsás Mária, a Nyíregyházi Család- és Gyermekjóléti Központ

intézményvezetője kiemelte: a központ részben jogszabályi kötelezettségeinek tesz eleget a konferencia évenkénti megrendezésével, hiszen települési szinten ők működtetik ezt a jelzőrendszert. Örülnek, hogy ezen az ülésen tapasztalatot tudnak cserélni a programban tevékenykedő felek.

– A jogszabály szerint az oktatási és nevelési intézményekben, egészségügyben, szociális területen vagy a rendőrségen dolgozó szakemberek lehetnek a jelzőrendszer tagjai – említette meg a központ vezetője, aki elmondta: a veszélyeztetettség észlelése fontos feladat, amit a programban résztvevők tehetnek meg. Ők jelzik a problémákat, amelyek alapján a központ felveszi a jelentett családdal a kapcsolatot és ellenőrzi a körülményeket.

A jelzőrendszerrel kapcsolatban adatlapot is kiküld az intézmény az iskoláknak, óvodáknak, bölcsődéknek: ilyenkor statisztikai adatok alapján megnézik milyen témát érdemes az éves konferencián fejtegetni. Éppen ezért lett kérdés idén az internet okozta veszélyek jelenléte, illetve a fizikai elhanyagolás.

Sok a veszély

Az egyetem kancellárja, Halkóné dr. Rudolf Éva anyaként, nagymamaként, a szociális bizottság tagjaként fontosnak tartja a központ munkáját és azokat a témákat, amelyeket fejtegetnek, hiszen rengeteg veszély fenyegeti a gyerekeket.

Az egyetemen olyan társadalom- és oktatáspolitikai célkitűzések vannak, amelyek miatt az ide járó diákoknak is lényegesek a központ által felhozott kérdések – folytatta a kancellár és hozzátette: napjainkban a gyermekeket érintő témák érzékeny területnek számítanak, s aki nem velük dolgozik nap mint nap, az nem is feltétlen tudja, miért értékes a jelzőrendszer megfigyelő munkája. Az internet például hatalmas gondot jelent.

Manapság a virtuális világban éljük a mindennapjainkat, ettől pedig néha próbálunk elszakadni. Elképzelni is nehéz, mekkora gondot jelent ez a gyerekre nézve. A szülők, családtagok és szakemberek felelőssége, hogy figyeljenek rájuk – említette a kancellár. Az internet veszélyei mellett a jelzőrendszer alapján kiderült: az elhanyagolások és bántalmazások voltak még középpontban 2023-ban.

 

Duplázódott a szám

Lengyelné Pogácsás Mária a visszaérkezett adatlapok alapján megmutatta, hogy 1263 jelzésből 929 értesítés érintett kiskorút, 334 esetben pedig felnőttről volt szó, valamint duplájára nőtt az előző évekhez képest a fizikai elhanyagolás száma.

Békésiné Koncos Erika, a Nyíregyházi Család- és Gyermekjóléti Központ települési jelzőrendszeri felelőse beszélt az elhanyagolás és bántalmazás különböző részeiről és a jelzőrendszer munkáiról, statisztikai adatok alapján vizsgálta a kérdéskört. Ezek alapján csökkent a bölcsődékben és az óvodákban a veszélyeztetettség.

– Iskolák esetében növekvő tendenciát mutat a veszélyeztetettség mértéke – közölte a szakember, aki elmondta: ennek oka lehet a virtuális világ jelenléte. Erre figyelmeztetett a kancellár is. Azért, hogy javíthassanak a helyzeten, igyekeznek különféle foglalkozásokat behozni, mint például terápiás programokat vagy esetleg sportnapokat.

Nem nekik való

Az internet veszélyeiről már Veres László Nyíregyházi Móricz Zsigmond Általános Iskola Vécsey Károly Tagintézmény igazgatója beszélt. Előadásában egyértelműen kimutatja, hogy a világháló nem a gyermekeknek való. Az igazgató szerint a rájuk leselkedő veszélyt elsősorban az erőszakos, agresszív és felnőtt tartalmak okozzák. Továbbá az internet függőséggel is járhat.

Veres László elárulta: az internet esetében még ma sem tudjuk, mit szabad engedni igazából és hány éves kortól, de az biztos, hogy nem lehet korán, mivel sok gyerek még nem is érti, amit lát.

Gyerekekre azért veszélyesebb az internet mint a felnőttekre, mert igazából nem tudjuk felügyelni teljesen, mit néznek. Az internet továbbá elveheti a szülők kontrollját, mások hatása viszont nőhet az életükben – emelte ki Veres László, aki szerint az influenszerek, a videók előtt és közben látott reklámok, akaratukon kívül, fogyasztóvá és befolyásolhatóvá teszik a kicsiket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában