Környezetvédelem

2024.02.01. 10:24

Fellélegezhetett a Tisza a forrásvidéken

Több mint ezer tonna hulladékot gyűjtöttek össze a Tisza ukrajnai forrásvidékén.

L. Tóth Lajos

Küldetésük a folyómentés

Forrás: Archív fotó: MW

A vártnál is nagyobb sikernek bizonyul a PET Kupa és a Diageo által 2022 tavaszán indított kétéves hulladékmentesítési akcióprogram, amely a Tisza ukrajnai kárpátaljai vidékére összpontosult. Ezerkétszáz tonna hulladékot gyűjtöttek be és hasznosítottak újra a helyi szakmai partnerek segítségével és a lakosság hathatós bevonásával, jelentősen túlteljesítve az eredetileg kitűzött célt. Az anyagi hozzájárulás és a szükséges eszközök biztosítása mellett a lelkiismeretes és hozzáértő feladatvégzés, valamint a lakossági szemléletformálás együtt alkották a projekt sikerét a háborúból fakadó kihívások ellenére is.

„Évtizedes folyómentő tapasztalatainkkal szerencsére nem ritka, hogy túlteljesítjük a célokat, de a mostani eredmény valóban egészen rendkívüli, főleg az ukrajnai kihívások miatt. A Kárpátalján élő, helyi szakembereink bevonásával majdnem megdupláztuk a begyűjtött és a körforgásban tartott hulladék mennyiségét: 1,2 millió kg hulladéktól mentesítettük a helyi természeti környezetet, a hulladékot ezáltal már nem hozza el a Tisza Magyarországig” – összegezte az eredményeket Hankó Gergely, a PET Kupa projektvezetője, a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetségének ügyvezetője. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában