Szabolcs-Szatmár-Bereg

2024.02.19. 20:00

Küszöbön a lakásbiztosítás-kampány

Jelenleg négy biztosító uralja a piacot, a szerződések 80 százaléka négy évnél régebbi.

L. Tóth Lajos

A lakásbiztosítás nagyobb biztonságot minden ingatlantulajdonosnak

Forrás: shutterstock

Már nincs sok idő március elsejéig, amikor több mint 3 millió biztosítási szerződést, vagyis a teljes lakásbiztosítási piacot érintő biztosító váltási kampány kezdődik. Jelen állás szerint tizenhárom biztosító, több mint 300 alkuszcég és több ezer üzletkötő áll rajtra készen az első magyarországi lakáskampányra.

– A biztosítóknak február 15-ig kellett értesíteniük az ügyfeleiket arról, hogy a márciusi kampányban lehetőségük van felmondani és újrakötni meglévő lakásbiztosítási szerződésüket. Az értesítés kötelező eleme a Magyar Nemzeti Bank formalevele – jegyezte meg érdeklődésünkre Cidor Mihály, a nyíregyházi székhelyű Biztor Alkusz Kft. ügyvezető tulajdonosa. 

„Élénkíti a versenyt, csökkenti az alulbiztosítottságot, és növeli a lakásbiztosítások elterjedtségét, illetve csökkenti a piaci koncentrációt is a márciusi lakásbiztosítási kampány, amelyben mindenki plusz költségek nélkül lecserélheti a meglévő lakásbiztosítási szerződését számára kedvezőbbre” - közölte Szobonya László, a Groupama Biztosító lakossági nem-életbiztosítás termékmenedzsment vezetője a budapesti sajtótájékoztatón.

Jelenleg négy biztosító uralja a piacot, a szerződések 80 százaléka pedig 4 évnél régebbi. Magyarországon 100 ingatlanból 72 rendelkezik valamilyen biztosítással, ez európai összevetésben jó arány, az elmúlt öt évben 69 százalékról emelkedett 72 százalékra. A márciusi lakásbiztosítási kampány 3,3 millió háztartást érint.

– A kormány döntése értelmében márciusban egyszeri, ingyenes lehetőséget kap mindenki a már meglévő biztosításának felmondására és újrakötésére, az évfordulótól függetlenül – fűzte hozzá Cidor Mihály.  

– A lakásbiztosítással rendelkezők márciusban a biztosítótársaságoknál, a bankjuknál, a biztosításközvetítőknél, valamint az interneten elérhető kalkulátorok és ajánlatok segítségével is tájékozódhatnak szerződéseik újrakötési lehetőségeiről. Az egyéni igények felmérését, a lehetőségek feltérképezését ugyanakkor már most megkezdhetik az ügyfelek. 

A lakásbiztosítási ügyfelek 58 százaléka tervezi majd összehasonlítani a lakásbiztosítási kínálatot a márciusi kampányban - derül ki az Insura.hu biztosításközvetítő több mint 8 ezer ember megkérdezésével elvégzett kutatásából. Az alkuszcég várakozásai szerint a biztosítók között felerősödő verseny hatására 15-20 százalékkal alacsonyabb díj mellett válthatnak szerződést az ügyfelek.

A lakásbiztosítási szerződéseket a szükségesnél ritkábban újítják meg: a válaszadók 28 százaléka jelezte azt, hogy lakásbiztosítását 5 évnél is régebben aktualizálta. Ekkora időtávon már jelentős kockázata van annak, hogy a lakás nem a megfelelő értékre van biztosítva.

Az Insura.hu felmérése szerint a válaszadók 52 százaléka nem tud arról, hogy lakásbiztosítás csak ingóságra is megköthető (például albérlet esetén), és 51 százaléka nem hallottak még a Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosításokról (MFO) sem, amelyek a Magyar Nemzeti Bank standard követelményeinek megfelelő, egyszerűen összehasonlítható termékek, és amelyeket a 14 lakásbiztosítást kínáló biztosító közül 13 is forgalmaz már.

A biztosítók többsége komoly akciókra készül. Különféle díjkedvezmények együttes hatására egyes társaságoknál akár 50 százaléknál is nagyobb díjkedvezmény is elérhető lesz az előzetes információk szerint.

Márciusban jó döntés lehet (az ügyfél eddigi vagy új biztosítójánál) a Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítás választása, melynek keretrendszerét a Magyar Nemzeti Bank határozta meg. A pénzügyi felügyelet felmérése alapján ezek magasabb szolgáltatást nyújtanak és mintegy 10 százalékkal kedvezőbbek az egyéb piaci termékeknél. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában