Keleti nyitás

2024.03.14. 20:00

A türkmének nem fogyasztanak lóhúst

A világ negyedik legnagyobb földgázkészletét rejti a türkmén föld, ahol szabolcs-szatmár-beregiek jártak.

Szon.hu

Fotó: Wachteinheim József archívuma

Keleti nyitás: tagja lett a Bölcsek Tanácsának a fehérgyarmati dr. Tilki Attila, aki túl azon, hogy országgyűlési képviselő, a Türk Államok Szervezetén belül tanácsadói feladatokat lát el ez a szervezeti egység magyar képviselője tizenhat hónapja. 

A mintegy 6 millió lakosú közép-ázsiai országban, Türkmenisztánban tartotta meg tizenötödik gyűlését a napokban a Türk Tanács Bölcsek Tanácsa. Az Afganisztánnal, Iránnal, Kazahsztánnal, Üzbegisztánnal határos, a Kaszpi-tenger menti Türkmenisztán Magyarországhoz hasonlóan a Türk Államok Szövetségének megfigyelő tagja. 
– Különleges és vendégszerető türk ország Türkmenisztán – mondta a hazatérése után dr. Tilki Attila. – Az utakon közlekedő járművek csak fehérek vagy maximum ezüst színűek lehetnek. A férfiak csak 70 éves kor felett hordhatnak szakállt, és minden a szervezésért felelős ember szigorúan csak fekete öltönyt és fekete nyakkendőt viselt. A lovakat, az ősi türkmén fajtákat nagyon szeretik, a türkmén az egyedüli közép-ázsiai nép, amelyik nem fogyaszt lóhúst. Saját fejlesztésű elektromos buszaik vannak. Fővárosuk, Asgabat reptere egy sólymot formáz, melyet magyar mérnökök terveztek. Az idén a nagy magyar szabadságharcos költőnk, Petőfi Sándor tiszteletére egy szobrot állítanak a főváros központi parkjában. A házak teteje túlnyomórészt zöld. A világ negyedik legnagyobb földgázkészletét rejti a türkmén föld.

Fotó: Wachteinheim József archívuma 

Dr. Tilki Attila a Bölcsek Tanácsa ülésén beszélt a  két ország közötti oktatási kapcsolatokról is:

– A Stipendium Hungaricum programban félévente 20 ösztöndíjat ajánlunk fel a türkmén diákoknak. Türkmenisztán számára a meglévő infrastruktúra fejlesztése, a víz megőrzésére alkalmas környezetbarát technológiák alkalmazása, az aszálykezelési tervek kialakítása és a víztározói kapacitások bővítése jelent megoldandó feladatot, amiben Magyarország kiváló segítséget tud nyújtani. Hazánk július elsejétől fél évig tölti be az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét, az előmozdítandó témáink között pedig prioritásként szerepel az integráció és a partnerek közötti együttműködés megerősítése.

Fotó: Wachteinheim József archívuma 

– Egy erősebb kapcsolat Törökország és Európa között segíthetné az Európai Uniót abban, hogy ne a világ blokkokra szakadását, hanem a globális együttműködést erősítse. Törökország a konnektivitás bajnoka, és a kapcsolatok rendkívül széles hálózatával rendelkezik világszerte. Hiszünk abban, hogy a Türk Tanács szerepe megkerülhetetlen – jegyezte meg végezetül dr. Tilki Attila. A magyar delegáció tagja volt Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, Filep Sándor Vásárosnamény és Kovács Gábor, Nagydobos polgármestere is.

Fotó: Wachteinheim József archívuma 

 

Fotó: Wachteinheim József archívuma 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában