Nyíregyháza

2024.03.06. 17:30

Egész napját Nyíregyházának szentelte

Román nagykövet: „ Az az érdekünk, hogy együtt fejlődjünk."

Miklós István

Forrás: Fotók: Dodó Ferenc

A vármegyeszékhelyre látogatott Gabriel Șopandă, Románia rendkívüli és meghatalmazott nagykövete szerdán, akit Horla-Octavian Mintas gazdasági tanácsnok és Serban Nicolae Simion titkár is elkísért. A nagykövet a vármegyei kereskedelmi és iparkamarát is felkereste, ahol egy megbeszélésen vett részt Pekó Lászlóval, az iparkamara elnökével és Párkányiné dr. Csurka Edina főtitkárral. A program keretében Gabriel Șopandă vármegyénk romániai kapcsolatokkal rendelkező vállalkozásainak vezetőivel is találkozott. A beszélgetésen megvitatták a két ország közötti gazdasági helyzet alakulását, és a napi működés jellemzőit, továbbá a felmerülő gazdasági problémák is szóba kerültek. A nagykövet a városházára is ellátogatott, ahol dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere fogadta.

Kiváló a kapcsolat

A polgármester a találkozón elmondta, Nyíregyházának több román testvérvárosa is van: Szatmárnémeti és Nagybánya.

– Ugyanakkor Kolozsvárral, Nagyváraddal és Marosvásárhellyel is kiváló turisztikai és kulturális kapcsolatot ápolunk. A turizmust különösen fontosnak tartom, hiszen nagyon előnyös, amikor két ország politikusai, diplomatái találkoznak, de még jobb, ha az embereket is összehozzuk. Úgy vélem, az országaink között mindez kiválóan működik. Nyíregyházára a legnagyobb számban Romániából érkeznek turisták – tudatta dr. Kovács Ferenc. Azt is elárulta, több pályázatban is közösen vesznek részt a román partnerekkel.

– Ezekbe sok fiatalt próbálunk bevonni, mivel ők azok, akik a jövőnket építik – hívta fel a figyelmet a polgármester.
– Nagy öröm számomra, hogy itt lehet abban a nagyvárosban, amelyik Romániához a legközelebb fekszik. A délelőtti megbeszélésen számos cégvezetővel egyeztettem, és felmerültek olyan problémák, melyeket közösen kell megoldanunk – ezt már Gabriel Șopandă mondta el a jelenlévőknek. Arra is kitért, a schengeni egyezmény miatt jelenleg sokat kell várakozni a határokon, ami a román és magyar érdekeltségekkel rendelkező cégeknek komoly veszteséget okoz.

Közös érdek a fejlődés

– Az országainkban rengeteg közös van: mindkét állam tagja az EU-nak és a NATO-nak, összekötnek minket a kulturális szokások, éppen ezért az az érdekünk, hogy együtt fejlődjünk. A két ország közötti kapcsolatok jelenleg is nagyon jók, kiválóak a mutatóink, és azt szeretnénk, ha ez a jövőben is így lenne. Mindezt jól mutatja, hogy 2022-ben 15 milliárd eurós kereskedelmi forgalom volt Magyarország és Románia között, s ezzel Magyarország számít Románia harmadik legjelentősebb partnerének az export-import területén – hívta fel a figyelmet a nagykövet, aki azt is kifejtette: tovább kell bővíteni a már most is jelentős gazdasági kapcsolatokat Magyarország és Románia között.
– Ehhez az úthálózatot is fejlesztünk kell, hogy több ágon is legyen összeköttetés a két ország között. Jelenleg két gyorsforgalmi út vagy autópálya köti össze a két államot, de a jövőben ez további kettővel bővül. Az első nagyon fontos út Szabolcs-Szatmár-Bereget is érinti: az M49-es gyorsforgalmi út Mátészalka-Csenger-Szatmárnémeti útvonalon biztosítja a kapcsolatot. A másik „kapocs” délen húzódik majd Szolnok, Békéscsaba és Nagyszalonta között. Ezek elkészülte után nagyot léphetünk előre a két ország kapcsolatában – hangsúlyozta a nagykövet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában