Nyíregyháza

2024.03.18. 15:58

Grillázsból készült a halász, a könyv és a kagyló is

Az alkotást a Stuttgartban rendezett kulináris olimpián bronzéremmel jutalmazta a zsűri.

Száraz Anita

Fotó: Dodó Ferenc

Közel fél év munkájának eredménye állt hétfőn a megyei kereskedelmi és iparkamara nagytermében egy asztalon, lámpákkal megvilágítva: Ernest Hemingway legismertebb műve, Az öreg halász és a tenger című regény főszereplőit Kollonay István mestercukrász grillázsból alkotta meg. A mű vonzza a tekintetet: egy hatalmas kardhal a fekete szezámmagot tartalmazó talpazatból ugrik ki, de látjuk a halászt is, aki egyik kezében egy hosszú szigonyt, a másikban egy cukorból készült kötelet tart. Az alkotáson helyet kapott egy mandulagrillázsból készített könyv, rajta a szerző neve és a regény címe, a tengerre a csillag, a csiga, a kagyló utal. A grillázscsodát a Stuttgartban rendezett kulináris olimpián bronzéremmel jutalmazta a zsűri – a versenyről és az alkotási folyamatról hétfőn a kamara cukrász mester szakmai tagozata rendezvényén mesélt a Nyíregyházi SZC Sipkay Barna Technikumának szakoktatója.

Továbbadták a technikát

– Az olimpián, ahol több mint 1200 versenyző mérte össze tudását, a Hajdúböszörményi Gasztronómiai Egyesület versenyzőjeként cukrász artisztika kategóriában indultam, a csapat két szakács tagja ezüstéremmel tért haza – mesélte Kollonay István, aki számára nagyon fontos a grillázs, ami a hazai gasztronómia egyik nagyon régi desszertje, és amit külföldön nem igazán ismernek. – Ahogy sok magyar finomságot, úgy ezt is a szegény embereknek köszönhetjük és nagy öröm, hogy mindig voltak olyan háziasszonyok, akik továbbadták a grillázskészítés technikáját az utánuk következő generációknak. Régen csak pörkölt diót használtak hozzá, ma már többféle mag, mogyoró, pekándió vagy mandula is kerülhet bele – mondta a mestercukrász és hozzátette: az olimpiára olyan témát keresett, amit a világon mindenhol ismernek – így esett a választása Hemingway művére.

Megküzdött érte

– Csak munka után, éjszaka vagy hétvégén tudtam dolgozni, ráadásul nagyon lassan haladtam, így elmondhatom, hogy megküzdöttem ezért a bronzéremért. A művet félkészen, gondosan becsomagolva vittem el Stuttgartba – erre azért volt szükség, mert a cukor nagyon páraérzékeny, és ügyelni kellett arra is, hogy ne sérüljenek meg az előre elkészített elemek. A verseny helyszínén egy konyhában fejeztem be az összeillesztést, majd csupán két órám volt arra, hogy a kész alkotást a zsűri elé tálaljam. Nagyon boldog voltam, amikor mindennel elkészültem, igyekeztem megélni a verseny minden pillanatát – mesélte Kollonay István, aki büszke arra, hogy a grillázst, a magyar gasztronómia különlegességét megismertetheti a világgal.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában