Nyíregyháza

2024.03.18. 16:30

Kitüntető címet kapott az Apáczai-iskola

Claire Legras nagykövet leplezte le a Francia Külügyminisztériumtól kapott elismerés emléktábláját.

Miklós István

Fotó: Gazdag Mihály

Reneszánsz és barokk francia táncok, magyar néptánc, zongora és ének – különleges műsorral készültek a nyíregyházi Apáczai Csere János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola diákjai, ugyanis az intézménybe érkezett, Franciaország magyarországi nagykövete. A látogatásnak kivételes indoka volt, hiszen a Francia Külügyminisztérium a LabelFrancÉducation kitüntető címet adományozta az iskolának. A címmel járó emléktáblát a nagykövet leplezte le. A rendezvényen jelen volt dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere és a Michelin Hungária Kft. képviselői is.

Andó Károly, az Apáczai-iskola igazgatója az eseményen elmondta, a nagykövet látogatása több szempontból is különleges.

Kiemelkedő színvonal

– Az intézményünkben közel négy évtizede oktatjuk a francia nyelvet, 2020-ban pedig az egyik legmerészebb álmunk is valóra vált: az országban elsőként két tanítási nyelvű francia képzés indult az iskolában. Több mint 90 diák tanulja ezt a gyönyörű nyelvet elsőtől a negyedik évfolyamig két tanítási nyelvű osztályban, rajtuk kívül további 37-en általános képzésben. Most újabb mérföldkőhöz érkeztünk, mivel kiérdemeltük a LabelFrancÉducation címet. Ezzel azokat az iskolákat ismeri el a Francia Külügyminisztérium, amelyek falai között kiemelkedően magas színvonalú franciaoktatás folyik – hívta fel a figyelmet az igazgató, akitől azt is megtudtuk, a tanulók a DELF nyelvvizsgákon (a DELF a Francia Oktatási Minisztérium nemzetközi nyelvvizsgája – a szerk.) is kiválóan teljesítenek.

– Magyarországi látogatásom során először ide, Nyíregyházára jöttem, hiszen nagyon szép emlékeim vannak az Apáczai-iskoláról – ezt már Claire Legras nagykövet árulta el a jelenlévőknek. Kiemelte, lenyűgözte a diákok műsora, amiből kiderült, nagyon tehetséges fiatalok járnak az intézménybe, az oktatás színvonala pedig kiváló.

– Azért vagyok itt, hogy mélyítsem a francia–magyar kapcsolatokat, és úgy vélem, ehhez az építkezéshez kiváló alapokra leltünk Nyíregyházán. Az iskola egyedülálló, ugyanis Magyarországon ez az első francia két tanítási nyelvű intézmény, a munkájuk eredményességét pedig LabelFrancÉducation cím elnyerése is bizonyítja. Azt kívánom, hogy az iskola haladjon tovább a megkezdett úton, legyenek még szorosabbak a magyar–francia kapcsolatok – tette hozzá a nagykövet, majd arra is kitért, reméli, hogy a jövőben gimnáziumi keretek között is lesz két tannyelvű franciaoktatás a városban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában