Nyíregyháza

2024.03.23. 07:00

Ösztönökre építő önvédelem

Egy-egy utcai támadás átlagosan maximum 15 másodpercig tart.

Csatári Jázmin Abigél

Fotó: magánarchívum

Elcsépeltnek tűnik a mondás, ami szerint jobb félni, mint megijedni, de ha jobban belegondolunk, rájövünk: van valóságalapja. Sajnos gyakran hallunk utcai támadásokról, atrocitásokról, sokan pedig nem tudják, hogy ezekre a szituációkra fizikailag és mentálisan is fel lehet készülni. Az önvédelemre épülő foglalkozások erre tökéletesek – ennek egyik formája a krav maga, amiről Rozsnyai Róberttel, a Naked Warrior Team oktatójával beszélgettünk. Mint mondta, fontos elválasztani egymástól az önvédelmet és a küzdősportot, sokan ugyanis összemossák a kettőt. 
– A küzdősportok esetén a szabályokat betartva mérkőznek meg egymással a versenyzők, a krav maga és a hozzá hasonló harci rendszerek viszont kifejezetten az önvédelemre épülnek – mondta az instruktor, aki szerint természetesen az a legjobb, ha el tudjuk kerülni a veszélyes szituációkat, amikor viszont erre nincs mód, nagyon gyorsan kell reagálni és hatékonyan kell támadni.
– Minden támadásnak van valamilyen előjele, így aki nem figyel oda a környezetére, nagyobb eséllyel válik ilyen típusú támadás áldozatává. Éppen ezért fontos, hogy járjunk nyitott szemmel, ne legyen bedugva a fülünk, és a kapucnink se legyen a szemünkig lehúzva, mert az korlátozhatja a perifériás látást. Ha körültekintőek vagyunk, jelentősen csökkenthetjük a kockázatot – fogalmazott Rozsnyai Róbert, és hozzátette: ez természetesen nem azt jelenti, hogy paranoiássá kell válnunk.

Valószínűleg többen lesznek

– Amikor önvédelemről beszélünk, a legtöbb embernek a filmvásznon látott harcjelenetek jutnak az eszükbe, a valóság viszont ennél sokkal egyszerűbb – mondta az oktató, akitől megtudtuk: egy-egy önvédelmi szituáció általában maximum 15 másodpercig tart, ami ennél hosszabb, az már utcai verekedésnek számít, az időt húzni pedig nem ajánlatos. 
– Az én egyik mottóm az, hogy a legjobb balhé az, amiben nem vagyunk benne, de aki mégis belekerül egy ilyen helyzetbe, annak arra kell törekednie, hogy a támadó lemondjon a kiszemelt áldozatról. Van egy bizonyos kemény célpont: ő az a fajta határozott kiállású személy, akinek a magatartása és a fellépése annyira magabiztos, hogy elriasztja a támadót. Az úgynevezett tanult agresszió abban segít, hogy az áldozat a lehető leghatékonyabban vegyen részt egy-egy ilyen szituációban. Ha jól és határozottan reagál, könnyebben kijuthat a szorult helyzetből – folytatta az instruktor, aki szerint az is fontos, hogy olyan mennyiségű vagy erejű támadást hajtsunk végre, amellyel rövid idő alatt harcképtelenné tehetjük a támadót. Ne maradjunk olyan helyen, ahol sarokba szoríthatnak minket, és ha lehetőség van rá, tartsuk meg a távolságot magunk és a másik fél között. Ez nagyjából egy lépés, egy rúgás vagy egy ütés távolság: ebből a helyzetből lesz időnk reagálni, ha erre kerül sor. Azzal is érdemes tisztában lenni, hogy a statisztikák alapján átlagosan négy támadó van jelen egy utcai támadáskor, így fel kell készülnünk arra, hogy valószínűleg nem egy személlyel kell szembenéznünk – mondta Róbert, aki arra tanítja meg az edzéseire járókat, hogy képesek legyenek irányítani az adott szituációt.

Mozdulatok és eszközök

Az instruktor és a csapata sokat gyakorol valósághű helyzeteket az edzéseken. Az óráit három korcsoportra bontotta: a legkisebbeknek még nem tanít kemény támadásokat, a tinédzsereknek és felnőtteknek viszont komolyabb támadó technikákat oktat. A védelmet az ösztönös testi reakciókra építi, hogy könnyebben berögzüljenek a mozdulatok. 
– Arra biztatom őket, hogy a test sérülékeny pontjait támadják, nőknél pedig ehhez extra segítséget nyújthatnak bizonyos eszközök, így például egy hegyes orrú cipő vagy a hosszabb köröm – tért át a támadási formákra és a tárgyhasználatra az edző, aki szerint a gáz- vagy paprikaspray nem rossz ötlet, de ha valaki csak erre alapozza a tudását, az nem feltétlenül jó, hiszen hamis biztonságérzetet kelt, ráadásul csak korlátozottan használható. 
– Olyan tárgyat alkalmazzunk, amely gyorsan elővehető, könnyen pótolható, valamint az sem utolsó szempont, hogy a támadó ne akarja megszerezni. Önvédelmi eszköz lehet a kulcscsomó, a táska és annak tartozékai, de akár egy szempillaspirál is, amely a jól ismert kalapácsütéssel párosítva igen hatékony – javasolta az oktató, és hozzátette: a nők támadhatnak tenyérrel vagy az ujjaikkal is, a túlságosan bonyolult mozdulatsorokat pedig el kell felejteni, mivel a legtöbb elő sem jön a stresszhelyzetekben. 
– Veszélyes szituációkban a gyors helyzetfelismerés, a hatékony támadás és a megfelelő segítségkérés a legfontosabb, ha pedig módunkban áll, mielőbb hívjuk a 112-t! 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában