Jegyzet

2024.03.30. 20:00

Tegyük hát a húsvétot Krisztussal együtt ünneppé

Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök húsvéti köszöntője.

Szon.hu

2024 tavaszán elérkezett húsvét, de azt nekünk kell ünneppé tenni. Ezt elődeink is nagyon jól tudták. Petrás Máriát idézve: „Hétköznap azért dolgozott az ember erővel és szorgalommal, mert előtte állt egy-egy ünnep. Az ünnep előtt mindig is nagy készülődések voltak.
Az emberek kitisztították lelküket, életüket, házukat, istállóikat, ólaikat, kertjüket, falujukat, megbocsátottak, megbékültek, misére mentek szép ünneplő ruhában és délután megjárták egymást. Az ünnepek nagy örömmel teltek, mindent meg tudtak maguknak teremteni úgy, hogy nem voltak senkinek a szolgái. Tudták, hogy mi a rendje a világnak, mert a nap, a hold, a csillagok, az időjárás és mélységes hitük útbaigazították őket.”
Minthogyha napjainkban kikopna az ünnep és az arra való készület, pedig – őseink nagyon jól tudták – szükségünk van rá mindannyiunknak papoknak, híveknek egyaránt.
Krisztus feltámadt, és feltámadása örömmel tölt el minket. Örömünk abból fakad, hogy a feltámadt Krisztus az örök élettel ajándékozza meg mindazokat, akik befogadják és megélik tanítását. Tehát méltó, hogy ünnepeljünk, hogy kifejezzük örömünket az Isten gondoskodó szeretete iránt, valamint köszönetünket Krisztus megváltó munkájáért.
Mit kell tennünk, hogy a húsvét ünneppé legyen? A titok ebben rejlik: Krisztussal megvalósul az ünnep! Hiszen aki Krisztussal jár, az készül, kitisztítja lelkét, életét, házát és kertjét, az megbocsájt, ünneplő ruhába öltözik és templomba megy, és utána meglátogatja szeretteit.
Tegyük hát a húsvétot Krisztussal együtt ünneppé!

- Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában