Újfehértó

2024.04.25. 17:30

A honvédelmi nevelés zászlóshajója

Egy évtizede alapították a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégiumot, mely élen jár a hazafias nevelésben.

Miklós István

Forrás: Fotók :Dodó Ferenc

Az idén ünnepli fennállásának tizedik évfordulóját a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium. A jeles évforduló alkalmából egy honvédelmi versenyt szerveztek, melynek döntőjét az újfehértói Honvédelmi Sportközpontbán rendezték csütörtökön. Az eseményen 10 csapat mérte össze tudását a különböző fizikai feladatokban. Azonban nem csupán a verseny volt izgalmas, ugyanis a résztvevők megtekinthették a magyar haderő első és második világháborús fegyverzetét, ahogy napjaink haditechnikájából is ízelítőt kaptak egy bemutató keretében.

A rendezvényen jelen volt dr. Czermann János stratégiáért és humánpolitikáért felelős helyettes államtitkár, dr. Simon Miklós országgyűlési képviselő, valamint a honvéd középiskola és a sportközpont vezetősége.

Cselekvő hazaszeretet

A döntő csapatai a verseny korábbi fordulójában már számot adtak elméleti tudásukról, csütörtökön pedig elsősorban a fizikai felkészültségé volt a főszerep. A tíz állomásos verseny pihenőállomásain kaptak helyet a különféle bemutatók, ezzel is színesítve a programot.

Dr. Czermann János, a verseny fővédnöke arról számolt be, ha visszatekintünk az elmúlt tíz évre, akkor láthatjuk, mekkora fejlődésen ment keresztül a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium.

– Az intézmény célja a társadalmi szemléletformálás, a haza iránti elkötelezettség, a cselekvő hazaszeretet gondolatának átadása a honvédelmi nevelésen keresztül. Sok sikert tartogatott az elmúlt egy évtized, és mára nem csupán egy intézményről beszélhetünk, hanem egy országos hálózatról, amihez számos középiskola csatlakozott. Azt is ki kell emelni, hogy az iskolában 70 százalék azon végzős fiatalok aránya, akik a katonai pályát választják, esetleg honvédelmi oktatási intézményben folytatják tanulmányaikat – tudatta a helyettes államtitkár, akitől azt is megtudtuk, a Honvéd Kadét Program oktatási tematikáját ma már 150 oktatási intézményben alkalmazzák.

Fontosak az alapértékek

– Az idén közel 10 ezerre emelkedett azon diákok száma, akik ebben a programban részt vesznek, s úgy vélem, ez egy óriási eredmény. E nagy közösség összetartó erejét az olyan alapértékek jelentik, mint a hazaszeretet, a fejlődés iránti igény vagy a történelmünk hőseinek tisztelet – tette hozzá dr. Czermann János.

– Az ezredforduló után a Magyar Honvédség nem volt jó állapotban, s ennek tükrében is óriási az az eredmény, amit az azóta eltelt időben sikerült elérni. A honvédelmi sportközpontok építése azt a célt szolgálja, hogy legyenek olyan helyek, ahol a fiatalok képzik magukat, edzenek, sportolnak és jól érzik magukat – ezt már dr. Simon Miklós árulta el a jelenlévőknek. Az országgyűlési képviselő arra is kitért, a hely és a szervezeti forma adott, és úgy az adatokból úgy tűnik, a motivált fiatalokból sincs hiány.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában