Vetélkedősorozat

2024.04.08. 11:46

Az értékeink a megmaradásunk zálogai

A négyfős csapatok a vármegyeházán mérték össze tudásukat.

Tarnavölgyi Gergely

Forrás: Fotók: Dodó Ferenc

Az Értékes barangolás elnevezésű vetélkedősorozat vármegyei döntőjét hétfőn rendezték meg Nyíregyházán a vármegyeházán. A megmérettetésre hat csapat (kettő Nyíregyházáról, valamint egy-egy csapat Tiszaszalkáról, Fehérgyarmatról, Vásárosnaményból és Kisvárdáról) jutott be az első, online fordulóból, majd az azt követő középdöntőkből. A vetélkedősorozatot két korcsoportban (általános és középiskola) hirdették meg.

A Beregvidék elnevezésű formációt erősítette Nagy Kristóf, akivel a verseny megkezdése előtt beszélgettünk. A vásárosnaményi fiatalember lapunknak elmondta, a középdöntőt Baktalórántházán teljesítették, és ezután kezdték el a felkészülést a döntőre, melyben nagy segítségükre volt Badakné Péter Ildikó magyartanár.

– Az eddigi feladatok a hungarikumokra, a nemzeti, illetve a vármegyei értékeinkre fókuszáltak, ma is hasonló témájú feladatok állnak előttünk. Minden csapatnak alkotnia kellett egy lapbook-ot, mi ezt a beregi keresztszemes tematikájára készítettük el.

Megőrizni és gyarapítani

A vármegyei döntő előtt Baracsi Endre, a vármegyei közgyűlés alelnöke, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Értéktár Bizottság elnöke köszöntötte.

– Az értékekkel foglalatoskodás a hagyományaink megmaradásának a záloga – emelte ki.

A nyíregyházi művészeti szakgimnáziumosok táncfellépésével színesített megnyitóünnepségen részt vett Szenti Tibor, a nyíregyházi önkormányzati képviselő felhívta a hallgatóság figyelmét arra, hogy az értékeinket nem elásni kell, hanem megőrizni és gyarapítani.

A vármegyei döntő zsűrijének elnöki tisztjét dr. Bene János történész, a Jósa András Múzeum címzetes igazgatója töltötte be. 

Tarolt a Bereg az Értékes barangoláson

Ahogy azt megírtuk, az Értékes barangolás elnevezésű vetélkedősorozat vármegyei döntőjét hétfőn rendezték meg Nyíregyházán a vármegyeházán. Mostanra véget is ért a vetélkedés: az általános iskolák kategóriájában a Beregi Vezérek (Hétvezér Baptisa Általános Iskola, Óvoda és AMI - Tiszaszalka), míg a középiskolák kategóriájában a Beregvidék csapata (Lónyay Menyhért Baptista Technikum és Szakképző Iskola) diadalmaskodott, és vehet majd részt az országos döntőben - tájékoztatta portálunkat a zsűri egyik tagja, Baracsi Endre, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Értéktár Bizottság elnöke.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában