Nyíregyháza

2024.04.15. 13:30

Könyvtárosok a tudás szolgálatában

A tudomány és a kultúra őrzői nap mint nap felveszik a tempót az információs-és digitális világ változásaival.

Kanalas Ottilia

A könyvtári munka szolgálat, az emberek és a tudás szolgálata. Bár olyan világot élünk, ahol szakmák tűnnek el vagy alakulnak át, de könyvtárosokra ma is szükség van: közvetítőként, üzenetátadóként, a közösségek szellemi összetartóerejeként működnek. Szerények és alázatosak, a tudomány és kultúra őrzői, akik nap mint nap felveszik a tempót az információs-és digitális világ fejlődésével.

Április 14-e a könyvtárosok világnapja – a Magyar Könyvtárosok Egyesületének Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezete ünnepi közgyűléssel és szakmai programmal kötötte össze az idei világnapi rendezvényét, amelyen átadták a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye Könyvtári Kultúrájáért díjat, valamint a Csendes János Életműdíjat. Az előbbire az aktív, dolgozó kollégák közül választottak elismerésre méltó munkatársat, utóbbira nyugdíjas könyvtárost jelöltek.

Fenntartani az olvasás igényét

Bihari Albertné, az egyesület titkára rövid köszöntője után ismertette a kuratórium döntését, majd felvezette az idei díjazottakat. A Csendes János Életműdíjat ezúttal Márföldi István vehette át. Márföldi István 2005-től dolgozott a Móricz Zsigmond Városi és Megyei Könyvtárban, tavaly ment nyugdíjba. Sokrétű munkáját, precízségét, a kollégákkal való közvetlenségét, innovatív ötleteit egyaránt értékelték kollégái és az olvasók. Neki köszönhetően archiválták és digitalizálták a könyvtári dokumentumokat, az intézmény médiatárának megalkotása is az ő nevéhez fűződik, emellett a marketingmunkából is kivette a részét. Ezek a területek igencsak közel álltak hozzá, hiszen sok éven át vezette a nyíregyházi Városi Televíziót, a média és az informatika világában mindig is otthonosan mozgott. A könyvtári-, valamint a marketing szakmát is oktatta, ha kellett, egyetemi szinten, számos előadást tartott, könyvtáros képzéseket szervezett. Oroszlánrésze volt Az én könyvtáram projektben is, amelyben az olvasáskultúra fejlesztése, a digitális írástudás és a könyvtárhasználat egyaránt fontos szerephez jut. Márföldi István átvette és megköszönte az elismerést a könyvtárosok körében tartott ünnepségen, beszédének egyik gondolatmenete pedig az üzente: minden változik körülöttünk, de a könyvtárak feladata ugyanaz marad: meg kell találniuk, hogyan vonzzák be az olvasót, hogyan tartsák fenn az emberek olvasás iránti igényét.

A könyvtáros közösségi ember

– Mindannyiunké ez a díj...az aktív olvasóké, a lelkes közösségé. Hálás vagyok, hogy könyvtáros lehetek, munkámat hivatásnak tekintem – Jurkinya Krystyna Danuta pusztadobosi könyvtáros így köszönte meg, hogy kollégái rá gondoltak, s hogy egy kis település könyvtárosaként vehette át a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye Könyvtári Kultúrájáért díjat. Mit nyújt egy könyvtár egy pici faluban? Mindent, ami a kulturális lehetőségekhez, a könyvekhez, a tanuláshoz, a közösségi programokhoz kötődik. A falusi könyvtáros amolyan „mindenes”, ha kell rendezvényt szervez, foglalkozásokat tart gyerekeknek vagy épp a település gondjait osztják meg vele – Jurkinya Krystyna Danutával biztosan, hiszen önkormányzati képviselő, s alpolgármester is Pusztadoboson. A laudációjából kiderült, szorgalmas és dolgos ember, lengyel gyökereiről ő maga beszélt, felidézte édesapját, aki könyvek között nevelte fel, innen ered olvasásszeretete.

Társasjátékok és diafilmek kölcsönzése

– Folyamatosan változik a világ, és az olvasói igények is, ezt az elmúlt évek is bebizonyították, a kihívásokra reagálnunk kellett. Egyre bővítettük digitális elérhetőségeinket, de hála az Istennek, most már nyitva lehetünk és visszatértek az olvasóink is, a kölcsönzések száma folyamatosan emelkedik. Éves szinten több mint 230 ezer dokumentumot kölcsönöznek tőlünk, és évente több mint tízezer dokumentumot tudunk beszerezni, ennek túlnyomó része a könyvállományt gyarapítja. Ha a digitális platformokat is nézzük, több mint másfél millió az úgynevezett távhasználat, ami azt jelenti, hogy a távolról elérhető adatbázisainkat – katalógus, Youtube-on elérhető videóink, a telefonon kapott tájékoztatás, e-mailes, telefonos tájékoztatás, közvetített kötetbemutatók – ennyien érték el. Most azon gondolkodunk, hogy a könyvek, a folyóiratok, a dokumentumok mellett még milyen újítással állhatunk elő a szolgáltatásban. Azt látjuk, hogy más könyvtárban népszerű lett a társasjáték-, illetve a diafilmkölcsönzés, mi magunk is szeretnénk májustól bevezetni – mondta el kérdésünkre a könyvtár igazgatója, Tomasovszki Anita.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában