Erődöt is alapított

2019.06.26. 17:05

A malgas törzs királya lett

Az érdeklődők betekintést nyerhettek híres magyarok kalandjaiba.

Szabó János

Fotó: Kákos Dávid

Az O’sváth Alapítvány folytatta a két évvel ezelőtt elkezdett hagyományt, és az idén újra részt vett az országszerte megrendezett Múzeumok éjszakája elnevezésű rendezvénysorozaton. Az idei kiemelt témák: digitalizálás, interaktivitás és utazás.

Erődöt is alapított

– Az utazás témaköréhez kapcsolódva arra gondoltunk, hogy bemutatjuk a gyűjteményünkben található útinaplókat, útleírásokat, illetve vadásznaplókat. Így ez alkalommal betekintést nyerhettünk például gróf Benyovszky Móric, Széchenyi Zsigmond, illetve Teleki Sámuel úti kalandjaiba. Ezen utazáson az idegenvezetőnk Szabó János, a Csengeri Helytörténeti Múzeum igazgatója volt – tájékoztatta lapunkat Nagy Karolina, az O’sváth Gyűjtemény vezetője. – Benyovszky Móric olyan utazónk volt, akit az élet sodort a kalandjaiba. Még gyermekként részt vett a hétéves háborúban, aztán Lengyelországba szökött, majd orosz fogságba esett. Az oroszok 1769 novemberében gyalogszerrel Szibériába deportálták, a Kamcsatka félszigetre. Végül Párizsba jutott, francia szolgálatba állt, és részt vett a madagaszkári expedícióban, ahol megalapította Louisbourg erődjét. Mivel emberséges vezetőnek bizonyult, a grófot a malgas törzsek királyukká választották. Teleki Sámuel erdélyi kancellár tanulmányútjai során könyvgyűjtésbe kezdett, majd ebből az anyagból létrehozta magángyűjteményét, a Teleki-tékát, amely a mai napig megtekinthető Marosvásárhelyen.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában