Képzésekre van szükség

2019.06.22. 14:32

Hittel és szakértelemmel

Szemléletet formálnak a magyarországi baptisták mátészalkai központjában.

– Nagyon nehéz elfogadni, hogy a mi lehetőségeink is végesek, amikor egy áttétes rákbetegnek – aki alig múlt 45 éves – a házi gondozóján kívül senkije sincs, kizárólagosan csak a szeretetszolgálatra támaszkodhat. Minden tőlünk telhetőt megteszünk érte, s amit teszünk, azt szakértelemmel, hittel és szeretettel tesszük, de sajnos a biztonságot nyújtó családi hátteret nem pótolhatjuk klienseink számára – mondta együttérzéssel Jakab Melinda, a Baptista Szeretetszolgálat mátészalkai telephelyének vezetője, aki évekig szociális munkásként „szívszorító sorsú embereken” segített.

Képzésekre van szükség

– Olyan problémákkal találkozunk, amelyeknek évtizedes gyökerei vannak, s noha egy csettintésre megoldani nem lehet azokat, az apró sikerekből merítünk erőt a folytatáshoz mindannyian. A fő profilunk a szociális gondoskodás, a házi segítségnyújtás és a szociális étkeztetés biztosítása. Az elmúlt években a hátrányos helyzetben élők számára indított képzési programjainkat is büszkén kiemelhetem, hiszen számukra a tanulás jelenti az egyetlen kitörési pontot.

A hozzánk segítségért forduló emberek 30 százalékának a nyolc osztálya sincs meg, semmi esélyük a munkaerőpiacon, hacsak nem találnak előbb képzéseket, ezért a szeretetszolgálatnál közel 500 nőt vontunk be képzési programokba, 15 százalékuk roma származású volt. Gyakorló ápoló, valamint szociális ápoló-gondozó képzésben vettek részt, többségük el is tudott helyezkedni a képzést követően, s vannak, akik javuló anyagi helyzetüknek köszönhetően nem kopognak be hozzánk segély­adományért – tette hozzá Jakab Melinda.

A baptisták mátészalkai bázishelyén a közelmúltban egy 182 négyzetméter alapterületű raktárt adtak át, ahonnan a tárgyi adományok szervezetten és gyorsan jutnak el a rászorulókhoz.

– Azt látjuk, hogy a humanitárius intézkedésekkel, a segélycsomagokkal, a fizikai szükségletek kielégítésével megtesszük az első lépést, de az azonnali segítségnyújtáson túl a problémák gyökereivel is foglalkoznunk kell, ezért fogtunk bele az oktatási-képzési programjainkba. Olyan értékeket szeretnénk átadni, olyan lelkiséget szeretnénk megteremteni, amihez akkor is ragaszkodhatnak, belekapaszkodhatnak a társadalom peremén élők, amikor nehéz helyzetbe kerülnek.

Az anyagiakon túl sokkal fontosabb az a szemlélet, amit tőlünk kapnak, hisz az segítheti őket kijutni az útvesztőből. Az emberek többsége akkor hajlandó a változásra, ha az látja, hogy saját maga, a családja és a közösség számára is előnyökkel jár – mondta dr. Szilágyi Béla a szeretetszolgálat alelnöke. Hozzátette: nemzetközi szinten is hasonló problémákkal találkoznak a pasztorációs munka során, mint itthon.

KO

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában