cantemus on the road

2019.06.28. 07:28

Pár nap múlva Japánba utaznak

A két hét alatt legalább tíz hangverseny vár a nyíregyházi együttesre.

Hosszú útra indul július 3-án a Cantemus Vegyeskar, hiszen Japánban ad majd több hangversenyt a művészeti együttes Szabó Soma Liszt-díjas karnagy vezetésével.

Az elmúlt napokban még az évadzáró hangversenyre készült az énekkar, most pedig már – még a hétvégén is – a japán vendégszereplésre készül a vegyes kar.

Az együttes művészeti vezetőjét faggattuk a nem mindennapi koncertkörútról.

Koncertek, workshopok

– Mint közismert, Japánnal már több évtizedes kapcsolatot ápol a Cantemus Kórus. A kapcsolat Sumio Gotoda halálával sem szakadt meg, testvére, Fukiko Gotoda folytatta tovább kórusaink koncertjeinek szervezését. Fukiko már régóta gondolkodott azon, hogy a Cantemus Gyermekkar, a Pro Musica Leánykar és a Banchieri énekegyüttes után meghívja a Cantemus Vegyeskart is Japánba, csak nagyon félt attól, hogy itt felnőttekről van szó, akiket nehezebb mozgatni, mint a gyermekeket – avatta be lapunkat az előzményekbe Szabó Soma.

Aggódó főszervező

– Mindig volt egy kis félsz benne, de most Szabó Dénes, a Cantemus Kórus igazgatója meggyőzte, hogy már kicsit „unalmas” lehet, hogy mindig ugyanazok a kórusok utaznak a távol-keleti országba, s mi lenne, ha most a vegyes kar mutatkozna be.

Végül beleegyezett Fukiko Gotoda, de sok levelet váltottunk ez ügyben, hiszen folyton aggódik, hogy például mekkora ágyak kellenek, szóval a legapróbb részletekig mindenre kiterjed a figyelme.

– Nagyon körültekintően szervezi meg az utazást, hiába lesz a mostani turnénak ugyanaz a struktúrája, mint a korábban kiutazott nyíregyházi együttesek programjának – folytatta a kórus vezetője.

– Lesznek kiemelt koncertek, amelyeknek prominens helyszínek adnak otthont, ilyen például a tokiói Mária-katedrális vagy az oszakai Izumi Hall.

Kiotó, Oszaka, Nagoja

– Ezek mellé rengeteg work­shopot, más kórusokkal együtt közös koncertet, illetve egyéb hangversenyt is szervez Fukiko nekünk. Nem fogunk unatkozni, legalább tíz hangversenyünk lesz. Fellépünk többek között Tokióban, Kiotóban, Oszakában, Nagojában. Természetesen a fellépések mellett jut idő arra is, hogy a kórustagok megismerkedjenek Japán mindennapi életével, csodálatos világával, a távol-keleti hangulattal.

A hangversenyek programjáról a következőket mondta érdeklődésünkre az együttes vezetője:

– A legnagyobb részben a magyar kultúrát szeretnénk ott is bemutatni, népszerűsíteni. A kortárs magyar zeneszerzők, Gyöngyösi Levente, Kocsár Miklós szerzeményei fognak egyrészt felcsendülni, másrészt – mivel most készült el a Kodály-lemezünk –, Kodály-műveket is fogunk énekelni.

Jut idő arra is, hogy a kórus megismerkedjen a nevezetességekkel.

– Nagy az igény arra is, hogy japán művek is szerepeljenek a repertoárban, ezért öt japán művet is megtanultunk. Van köztük egészen autentikus népdalfeldolgozás, s van olyan is, ami populáris dalnak, japán slágernek nevezhető. Azt hiszem, igényes feldolgozások mind, bátran vállalhatja a vegyes kar ezeket a szerzeményeket.

Dubaji átszállással

Egy nagy létszámú együttesből nem könnyű kiválogatni, hogy ki utazzon...

– A Cantemus Vegyeskar 45 tagja utazhat most Japánba. Ez viszonylag nagy létszám ahhoz képest, hogy a Pro Musica 30–35 fővel szokott Japánba utazni, de szerettem volna, hogy főleg azoknak a vegyes kari tagoknak, akik nagyon régóta a gerincét képezik az együttesnek, lehetőségük legyen eljutni abba a különleges világba.

Július 3-án indulunk el a budapesti repülőtérről, s dubaji átszállással érjük el Tokiót. A tervek szerint július 18-án érkezünk majd haza – tette hozzá a karvezető.

MML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában