Immár a tizenhatodik!

2019.08.19. 12:57

A virtus tovább él

Huszártalálkozó lesz Nyíregyházán augusztus 24-én és 25-én.

A hagyományőrző bandériumoknak köszönhetően nem megy feledésbe a huszárok dicsősége

Újra huszártalálkozót tartunk Nyíregyházán, immár a tizenhatodikat 1991 óta. Sajnos, napjainkra az elnevezés kissé csalókának tűnhet, hiszen hol vannak már a huszárok?! Hol vannak azok, akik 1941-ben és 1944-ben énekszóval vonultak ki a híres Hadik András Huszárlaktanyából, s indultak kelet felé az orosz frontra, hogy azután idegen földön, ismeretlen sírokban vagy hosszú hadifogságban fejezzék be az értelmetlen háborút. Itthon pedig a megaláztatás várt rájuk, a hadak útját járt hősöknek elismerés helyett háborús bűnösként való fogadtatásban volt részük, pedig ők csak az esküben foglaltakhoz híven teljesítették a kapott parancsokat. S akik így megmaradtak, évtizedeken át csendben hordták az igaztalanul rájuk bélyegzett stigmát, egészen a rendszerváltásig.

A hagyományőrző bandériumoknak köszönhetően nem megy feledésbe a huszárok dicsősége

Könnyel telt szemek

1991. augusztus 21–22-én, II. János Pál pápa máriapócsi látogatásának másnapján, rendeztük meg az I. Huszártalálkozót. Legfőbb célunk az volt, hogy a rendezvénnyel visszaadjuk a II. világháborúban harcolt magyar katona becsületét, és méltó emléket állítsunk az egykori nyíregyházi huszároknak. Örömmel és meghatottan néztük azt a mintegy háromszáz volt huszárt – akik között a legfiatalabb is elmúlt 70 éves –, ahogyan köszöntötték egymást és volt tisztjeiket. Messziről látszott már a mozgásukról, tartásukról, ahogyan a múzeum felé közeledtek, hogy az érkező bizony huszár volt. A Himnusz alatt, mintha még egyszer megfiatalodtak volna, feszes vigyázzban álltak, arcuk kipirosodott, a szemek könnyel voltak teli…

1991-ben arra emlékeztünk, hogy éppen 100 esztendeje volt annak, hogy Nyíregyháza városa egy teljes huszárezred befogadására alkalmas kaszárnyát épített, melybe 1891 őszén vonult be a császári és királyi 14. huszárezred. Ez a regiment az I. világháború végéig volt a város háziezrede. Mellettük a Magyar Királyi Honvédség megszületésétől kezdve itt szolgált a Honvéd utcai laktanyában a magyar királyi kassai 5. honvéd huszárezred II. osztálya. A két világháború között pedig, az országban egyedülálló módon, egy helyőrségben, egy kaszárnyában egy teljes huszárezred, a magyar királyi Hadik András 4. honvéd huszárezred állomásozott.

Apa, pap és tanító

Megemlékeztünk arról is, ami a huszárt megkülönböztette minden más fegyvernemtől. Ez pedig a huszárszellem, melyet így jellemzett Splényi Géza nyíregyházi huszár őrnagy Az utolsó magyar huszárok című könyvében: „A huszártiszt soha se volt csak parancsnok, hanem századának apja, papja, tanítója. Apja, aki minden körülmények között gondoskodik. Papja, akihez minden alárendeltje, minden bajával, gondjával fordulhat. Tanítója, aki megtanította a legfontosabbra, a hagyományos huszárszellemre, bajtársiasságra, jóban rosszban az önfeláldozásig. Ez forrasztott össze tisztet, altisztet, huszárt egy családdá… Ebből származik a tiszteleten, megbecsülésen alapuló fegyelem, melyet nem változtat se súlyos harchelyzet, se hadifogság, se civil ruha. A magyar huszár megszűnt lenni, de a huszárszellem él, és élni fog, amíg a legutolsó öreg huszárra rá nem húzzák a koporsó fedelét.”

Ez a huszárszellem élt minden egyes találkozón, s nekünk az a kötelességünk, hogy ezt a szellemet ébren tartsuk, és átadjuk a fiatalabb generációknak.

Mert a huszárok az idő mú­lásával lassan itt hagytak bennünket! Egyre-egyre fogytak, ma már mindössze két élő öreg huszárt köszönthetünk városunk környékén, Tomasovszki Mihályt Púposhalmon és Juráncsik Antalt Napkoron. Mindketten a Hadik-huszároknál szolgáltak a II. világháború idején. Így a találkozókon már a huszárleszármazottak, unokák és dédunokák, valamint a huszárság iránt érdeklődők meg a hagyományőrzők emlékeznek a ma katonáival a híres ősökre.

Az idén tehát ismét huszártalálkozóra hívunk mindenkit, akit érdekel a legmagyarabb fegyvernem, a 2017 nyarától már a hungarikumok közé sorolt magyar huszár múltja, a nyíregyházi huszárok története. A rendezvény augusztus 24-én, szombaton az Országzászló téren a magyar huszár szobránál kezdődik köszöntőkkel, ünnepi beszéddel, közös hálaadással, majd a koszorúzás után gyalogos és látványos lovas díszmenettel zárul.

Folytatás a múzeumfaluban

Délután három órától a Sóstói Múzeumfaluban a katonazenekar köszönti a kiérkezőket, és aztán kezdetét veszi a Vivát Huszár! elnevezésű bemutató­sorozat, melynek részesei a hagyományőrző huszárbandériumok, a mostani honvédek, a motoros és kutyás rend­őrök, a tűzoltók. A fiatalabb generációkat toborozzák a Garai Lovasklub és a Caballus Lovasmajor ifjú lovasai. Kivonulnak a Múzeumfaluba a Magyar Honvédség harci eszközei, a tűzoltó gépjárművek, lehet ismerkedni a modern fegyverekkel, a technikával, s a bátrabbak a bandériumok lovaira is felpattanhatnak. Akiket pedig a vívás érdekel, számukra a nyíregyházi Simonyi Óbester Szablyavívó Iskola tart oktatást. Másnap reggel a Huszár Emlékkertben, a Kéry József és a Vattay altábornagy utca kereszteződésében tartott megemlékezésen elevenítjük fel a nyíregyházi huszárok hőstetteit. Hívunk, várunk mindenkit 2019. augusztus 24–25-re a XVI. Nyíregyházi Huszártalálkozóra!

- Bene János -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában