csenger szülötte

2019.09.12. 15:55

Petőfi barátja volt

Könyv jelent meg Riskó Ignácról, Petőfi Sándor csengeri barátjáról.

A Helytörténeti Múzeum időszakos tárlatainak otthont adó kiállítótermében mutatták be azt a könyvet, mely Csenger méltán híres, ám mégis kissé elfeledett szülöttének, Riskó Ignácnak az életrajzát és összegyűjtött verseit tartalmazza.

A nagykárolyi megyebálon

A Molnár József irodalomtörténész kéziratos tanulmányát tartalmazó, előszóval és Riskó-családfával is ellátott kötet a Magyar Művészeti Akadémia pályázatán elnyert támogatásnak, valamint Csenger önkormányzatának köszönhetően jelenhetett meg a Csengeri Ifjúsági Egyesület és a Helytörténeti Múzeum gondozásában.

A Riskó Ignác részletes életrajza és összegyűjtött versei címet viselő könyv bemutatóján Szabó János, a Helytörténeti Múzeum igazgatója mutatta be a kötetet a jelenlévőknek, majd Fábián Lászlónak, a Helytörténeti Múzeum nyugalmazott igazgatójának Riskó életéről és munkásságáról szóló előadását hallhatta a könyvbemutató közönsége.

Hogy csak egyetlen érdekességet említsünk az előadásból: a nagykárolyi megyebálon Riskó Ignác mutatta be jó barátjának, Petőfi Sándornak Szendrey Júliát, aki később a lánglelkű költő felesége lett.

Az esemény zárásaként Szabó János előadásában a ­Hymnusféle (Tréfás utánzása Kölcsey híres hymnusának) című Riskó-verset hallgathatták meg a rendezvény résztvevői.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában