Ruhákat archivál

2019.11.21. 11:25

A divat nagykönyvében lapozgat

A fiatal lány ruhákat, gombokat, kitűzőket, nyakláncokat archivál.

Doris Domoszlai-Lantner

Néhány héttel ezelőtt szinte valamennyi internetes portál beszámolt arról, hogy Jane Fondát letartóztatták Washingtonban, miközben a klímaváltozás ellen tüntetett – a helyi rendőrség szerint illegálisan.

A világsajtót bejáró fotón az látszik, ahogy az Oscar-díjas színésznő kezén a Capitolium lépcsőjén bilincs kattan, az esetet pedig számos cikkben elemezték: a legtöbb újságíró természetesen a környezetvédelem ügyét emelte ki, ám az amerikai napilap, a Daily Beast a híresség kabátjával foglalkozott. Egészen pontosan annak színével.

Doris Domoszlai-Lantner

Ruhák klímakontroll alatt

A szakértő pedig, akit arról kérdeztek, hogy vajon miért éppen piros kabátot viselt a színésznő, egy fiatal hölgy, Doris Domoszlai-Lantner, akivel a napokban Nyíregyházán beszélgettünk. Rokonlátogatásra érkezett, a szülei ugyanis nyíregyháziak, sok rokonuk, ismerősük él itt. A szülei a tengeren túl találkoztak, Doris az USA-ban született, de remekül beszél magyarul. Amivel pedig foglalkozik, a divat egy speciális ágazata: divattárgyakat archivál. – A Columbia Egyetemen végeztem, történészként nagy örömmel és szívesen kutattam a múltat, de rájöttem, hogy szeretnék más forrásokkal is foglalkozni, és mivel a divat mindig is vonzott, a mesterszakos tanulmányaimat a legnevesebb, divattal foglalkozó intézményben (ez a Fashion Institute of Technology, a FIT) folytattam Fashion and Textile Studies: History, Theory, Museum Practice szakon.

– Itt összekapcsolódott a történelem és a divat: nemcsak papíralapú forrásokra támaszkodhattam, de tex­tilre is, a kutatási területem pedig a divattárgyak archiválása. Ha van egy tárgy, amit a kezemben tarthatok, sokkal jobban meg tudom ismerni az adott korszakot, és mivel én a modern kori Európával, azon belül is a keleti régióval foglalkozom, bőven tudok honnan meríteni.

– A divatipar egyik legnagyobb rövidárugyártója, az EU Design archív vezetője vagyok, így leginkább kitűzők, gombok, nyakláncok, kiegészítők archiválásával foglalkozom, az összegyűjtött anyagnak köszönhetően pedig mindenki, aki a cégünknél dolgozik, meg tudja nézni, hogy egy adott divattárgy hogy nézett ki tíz, húsz vagy harminc évvel ezelőtt.

– Korábban nagyon híres és nagyon gazdag sztárok ruháit archiváltam – neveket nem mondhatok, mert köt a titoktartási kötelezettségem –, amelyekre az értékük miatt nagyon kell vigyázni, egy részüket például klímakontroll alatt kell tartani – meséli Doris, aki folyamatosan nyomon követi a divatot, és látja, hogyan térnek vissza egy idő után az egyes irányzatok, mint ahogy azt is figyeli, mennyi idő alatt érnek el a legnagyobb divatházak új motívumai a tömeggyártásban készülő márkák termékeihez.

Visszatérő motívumok

– Ha mondjuk a Versace kitalál egy motívumot, pár hónap kell ahhoz, hogy például a Zara valamelyik kollekciójában feltűnjön. Aki azt viseli, gondolhatja, hogy ő trendi, és tulajdonképpen az is, de mégsem, hiszen le van maradva: akkorra ugyanis a Versace már egy másik motívumot használ – mondja Doris, akinek a kedvenc tervezője a belga Raf Simons, aki a Dior tervezője volt. – Amikor valaki bekerül egy ilyen nagy múltú céghez, mint amilyen a Dior, nemcsak a saját személyiségét kell belevinnie a ruháiba, de a ház küldetésének is meg kell felelnie, neki pedig nagyon jól sikerült ötvöznie a kettőt – azokat a magazinokat, amelyekben a kollekciói voltak, egytől-egyik felvásároltam – nevetett Doris, aki szívesen adja át a tudását másoknak.

Számos konferencián és nemzetközi tudományos fórumon mutatta már be kutatásait (a napokban a Pécsi Tudományegyetemen ad elő és vesz részt egy kerekasztal-beszélgetésen), és természetesen szívesen válaszol a lapok kérdéseire is – a Daily Beast olvasóihoz hasonlóan így mi is megtudtuk, hogy Jane Fonda egyrészt a politikai hovatartozását fejezte ki a piros színnel, másrészt szerette volna emlékeztetni az embereket a pusztító tüzekre, és azt is tudta, hogy a piros erős érzéseket kelt, így az emberek nemcsak meghallgatják, de hallgatnak is rá.

Tanulmányok

Doris Domoszlai-Lantner mesterszakos tanulmányait a Fashion Institute of Technology intézményében végezte, alapszakos történészdiplomáját a Barnard College, Columbia Universityn szerezte. Számos nemzetközi tudományos fórumon mutatta be kutatásait. Októberben az Association of Dress Historians éves konferenciáján több szekciónak is elnöke volt.

Weboldala: www.dorisddl.com

SZA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában