Felújítás

2020.01.29. 12:10

A Kállay-kúria megint szép lesz

A múzeumok éjszakáján a nagyközönség előtt is megnyitják a kulturális negyed új gyöngyszemét.

Dr. Kovács Ferenc (balra) és dr. Ulrich Attila mutatta be a Kállay-gyűjtemény új helyét

Fotó: Szarka Lajos

Építési terület – miközben a külső homlokzatot szigetelik, bent is gőz­erővel dolgoznak a szakemberek, hogy a tervek szerint április 9-ére elkészüljenek az építési munkákkal, s a múzeumok éjszakájáig már csak a Kállay-gyűjtemény átköltöztetése, a várostörténeti kiállítás berendezése maradjon hátra. A Bessenyei téren álló Kállay-kúria felújításának II. üteme tart éppen, a munkálatokat kedden dr. Kovács Ferenc polgármester, dr. Ulrich Attila alpolgármester is megtekintették.

A város története

Nyíregyháza városvezetője emlékeztetett rá, hogy nyolc évvel ezelőtt indult el az az egyeztetés – három minisztériummal –, hogy a város tulajdonába kerüljön az épület, s a felújítást követően a megyeszékhely kulturális negyedének újabb gyöngyszemévé váljon.

– A Modern városok program keretében a kormány csaknem egymilliárd forinttal támogatta a felújítást, melynek első üteme befejeződött, most pedig a főépülethez kapcsolódó lapos tetős épület – amit korábban a Hadkiegészítő Parancsnokság használt – újul meg, s elkészül a korabeli fotókon még látható nyitott, kétszintes árkádsor is – sorolta dr. Kovács Ferenc. – Itt – mutatott körbe a polgármester –, az alsó szinten rendezzük be a Nyíregyháza város története című kiállítást, amely interaktív módon 250 négyzetméteren mutatja be a fejlődést 1753-tól, az újratelepítéstől 1990-ig, különleges digitális technikákkal. Az emeleten konferenciatermet és multifunkciós teret alakítanak ki, ahol többek között múzeumpedagógiai foglalkozásokat is tartanak majd. – Azt gondolom, ez éppúgy érdekes lesz az itt élőknek, mint a hozzánk érkező turistáknak – tette hozzá a polgármester, utalva arra, hogy turisztikai szempontból is fontos beruházás a kúria korszerűsítése.

A családkutatás központja

Az első ütemben már teljesen megszépült főépület – melynek üvegajtajait a Kállay család címere díszíti – alsó szintjén végre méltó helyre kerül a jelenleg mindössze 120 négyzetméteren látható, egyedülálló Kállay-gyűjtemény, amely a család hagyatékát őrzi, az emeleten pedig a gyűjtemény részét képező több mint 15 ezer kötetet helyezik el a könyvtárban.

Dr. Ulrich Attila alpolgármester, aki korábban a gyűjtemény vezetője is volt, érthető örömmel és lelkesedéssel beszélt arról, hogy itt 1200 négyzetméteren mutathatják be a Kállay család tárgyi emlékeit, s húsz év után költözhetnek el a Nyírvíz-palotából.

– Ez Magyarország egyik legnagyobb, reprezentatív gyűjteménye, mely az új helyen a családkutatás egyik központjává válhat – tette hozzá az alpolgármester, aki szerint a múzeumok éjszakája a legideálisabb időpont, amikor a nagyközönség is láthatja a megszépült Kállay-kúriát.

Így lesz teljes

A kúria felújításával párhuzamosan folyamatban van az egykori Helyőrségi Művelődési Otthon teljes rekonstrukciója, mely Szindbád néven fogadja majd a látogatókat színháztörténeti múzeummal, 3D-s mozival, pódiumszínpaddal. Őszre megújulnak a Benczúr és Bessenyei terek körüli utak, járdák is – ezzel lesz teljes a belváros kulturális negyedének fejlesztése.

BM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában