legyen tánc!

2020.02.05. 08:12

Örömmel táncolhatnak

A közel fél évszázados múltra visszatekintő, világszerte ismert táncmozgalom újabb helyszínnel bővül.

Fotó: pixabay

Az idősebb korosztálynak sem kell lemondani a mozgás öröméről, az aktív kikapcsolódásról és a közösségben eltöltött szabad­időről.

Ennek szellemében február 14-én, pénteken 17 és 18 óra között első alkalommal várják az érdeklődőket szenior örömtáncra a Vásárosnaményi Művelődési Központban, Szász Valéria örömtánc­oktató vezetésével. A tervek szerint a jövőben minden pénteken 15 órától gyűlnek majd össze a táncolni vágyók.

Közösségi élmény

A szenior örömtánc története az 1970-es évekig nyúlik vissza: a nyugdíjas pedagógus, Ilse Tutt rendszeresen tanított táncot gyerekeknek, majd anyósa kérésére megalkotott néhány olyan koreográfiát, mely az idősebb korosztálynak is oktatható, és nincsenek benne hirtelen forgások, megerőltető ugrások.

Inger-Merete Gerwig táncpedagógus segítségével létrehoztak egy tematikát, a szenior örömtánc pedig hamarosan országos mozgalommá nőtte ki magát, majd később egész Európát meghódította, sőt: még a tengerentúlra is eljutott.

– A szenior örömtáncot kifejezetten idős embereknek fejlesztették ki, s azt is nagyon fontos rögzíteni, hogy ez nem tánciskola, tehát ne egy hagyományos táncórát, sokkal inkább közösségi örömtáncot képzeljünk el.

Egyedül is el lehet jönni, nem kell partner senkinek ahhoz, hogy csatlakozzon, hiszen különböző táncformák vannak, néha párban táncolunk, néha négyen, hatan vagy éppen egy nagy körben mindenki együtt – írja a szeniortanc.hu portálon Csir­maz Szilvia, Magyarország első okleveles szeniorörömtánc-oktatója.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában