az út az élet

2020.03.16. 15:57

Füstös amerikai blueskocsmák atmoszférája

Török Ádám, Závodi János és Fekete Jenő megidézték a 66-os út szellemét.

Budapest, 2018. február 22. A 70 éves Török Ádám fuvolista, énekes dalszövegíró, a Mini együttes alapítója és frontembere interjút ad az MTI újságírójának egy budapesti kávézóban 2018. február 20-án. MTI Fotó: Soós Lajos

Fotó: MTI/Soós Lajos

Török Ádám, aki az All About Flute-American Flute Society listáján a tizenkét legjobb rockfuvolás között szerepel, még csak véletlenül sem nevezhető tucatárunak. Nem csupán zenéjét, egész lényét áthatja a fúzió világa. A pályafutásának ötvenedik évfordulóját 2018-ban ünneplő, jelenleg is aktív zenész a mai napig szivacsként szívja magába a különféle zenei stílusokat, s azok hatása érződik szerzeményein, hangszeres játékán.

Bartók On Rock című albumát nyugodtan tekinthetjük alkotói tevékenysége csúcsának, így joggal merült fel a kérdés: mi jöhet ezután? Nos, a folytatás nem maradt el: két társával, a szintén veteránnak számító Závodi Jánossal (Piramis, Hobo Blues Band) és Fekete Jenővel (Palermo Boogie Gang) összeültek és megidézték a 66-os út szellemét egy este erejéig. Ennek az estének az eredménye a Hármas fogat című lemez, amit bár a karácsonyi lemezpiacra időzítettek, bármilyen évszakban megállja a helyét.

Hazai hangzás

Az album a blues műfaj legjobb pillanatait idézi a hallgató elé. A négy feldolgozás és a hat saját szerzemény kiválóan megfér a műsorban az előadásnak köszönhetően, hiszen maguk a dalok csupán keretet képeznek, ahol a muzsikusok önmagukat adhatják. Itt jegyzem meg, hogy jó néhány harmónia csak az amerikai mesterek felvételein hallható.

Az ember szinte várja, hogy a hangszórókból mikor csap ki a füstös kocsmák levegője...

Ne feledjük, hogy a kocsma kicsit más intézmény arrafelé, egy befutott zenész számára természetes, hogy a stadionok mellett ilyen környezetben is fellép. Éppen ezért számos, azóta klasszikussá vált koncertalbumon hallatszik a poharak csörgése és a közönség – nem feltétlenül megszűrt – reakciói.

Az, hogy a hangzás mégis „magyarra” sikeredett, kifejezetten előnyére vált az anyagnak. Köszönhető egyrészt annak, hogy a zenészek életük jelentős részét Magyarországon élték le, így más egyéniség, más érzések fejeződnek ki, és a hangszerhez is másképp nyúlnak.

Török Ádám

Másrészt a hangzás színesítésére bátran alkalmazták a modern technikát, ami semmiképp sem hátrány, ha az itteni termek méreteit figyelembe véve szeretnénk, hogy a zenekaron kívül a közönség is beférjen.

A Hármas fogatot tekinthetjük tehát egy remekbe sikerült műfordításnak, mely a hazai blues létjogosultságát erősíti. S hogy ezek után mi következik? Ha a hír igaz, Török Ádám és Barátai néven folytatódik a Mini korántsem mini pályafutása. Mint azt a művész elmondta, ezzel is nyitottságot és a márkanév korlátaiból szabadulva teret szeretne adni új ötleteinek.

Dessewffy Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában