Helyi kultúra

2020.04.23. 19:35

Az őszinteség volt a legfontosabb szempont

Sokan jelentkeztek a nyíregyházi alapfokú művészeti iskola online vers- és prózamondó versenyére.

A kategórianyertesek: Mócsán Lara Mia, Lőrinczi Fanni Kitti és Garaj Bernadett | Fotók: VLAMI

Ahogy arról már korábban beszámoltunk, országos internetes vers- és prózamondó versenyt hirdetett a nyíregyházi Vásárhelyi László Alapfokú Művészeti Iskola. A felhívásra három kategóriában, általános iskola alsó és felső tagozatos, valamint középiskolás diákok jelentkezését várták. A versenyzőknek egy szabadon választott, maximum háromperces magyar irodalmi művet, verset vagy prózai szöveget kellett videóra mondaniuk. A nevezés a magyar költészet napján zárult le, a zsűri ezt követően értékelte a produkciókat.

A verseny legjobbjai

Alsó tagozat

1. helyezett: Mócsán Lara Mia

2. helyezett: Herner Atina

2. helyezett: Lajti Johanna

3. helyezett: Váradi Tamás

A zsűri különdíja: Nagy Viktória

Felső tagozat

1. helyezett: Lőrinczi Fanni Kitti

2. helyezett: Nagy Zsófia Gitta

3. helyezett: Stomp Bence

A zsűri különdíja: Bali Leila

Középiskola

1. helyezett: Garaj Bernadett

2. helyezett: Bani Nóra

3. helyezett: Tyukodi Dániel

3. helyezett: Vecsei Dóra

A zsűri különdíja: Tóth-Ábri Benjámin

Nyíregyházától Budapestig az ország több településéről érkeztek videók, melyeket Fehér Tibor és Rózsa Krisztián színművészek, valamint Mendler Mónika színész-drámatanár többször is megnézett, mire megszületett a végleges eredmény.

– Több szempontot is figyelembe vettünk az értékelés során, ezek közül az egyik legfontosabb az őszinteség volt. A versenyzőknek tudniuk kellett átadni azt a gondolatot, érzést, amit közvetíteni szerettek volna a választott verssel, prózával – árulta el Mendler Mónika a VLAMI honlapján közzétett videóüzenetében.

Rózsa Krisztián rövid bejelentkezésében elárulta: nagyon sokan jelentkeztek a versenyre, így tényleg nem volt könnyű dolga a zsűrinek. Rengeteg jó produkció közül kellett kiválasztaniuk a nyerteseket, ami nem volt egyszerű, de végül sikerült közös nevezőre jutniuk.

– Olyan jó volt látni, hogy ezekben a furcsa és nehéz időkben ilyen sokan foglalkoznak a kultúrával. Kérlek titeket, hogy ezt a jó szokásotokat tartsátok meg! Olvassatok sokat, olvassatok verseket, mert építik, szépítik, fejlesztik az embert, értékeket adnak – tanácsolta összegző videójában Fehér Tibor.

A megyei kötődésű színész hozzátette: a diákok megnehezítették az ítészek dolgát, nem volt könnyű egyöntetű döntést hozni. Ugyan nem voltak köztük kardos viták, de többször erősen kellett érvelniük kedvenceik mellett.

A kategórianyertesek: Mócsán Lara Mia, Lőrinczi Fanni Kitti és Garaj Bernadett | Fotók: VLAMI

– A helyezetteknek gratulálok, a többieknek pedig köszönetet szeretnék mondani. Vigyázzatok magatokra! – kérte zárásként a Junior Prima- díjas művész.

A versenyzők videóit hamarosan az intézmény YouTube-­csatornáján is láthatjuk. A járványhelyzet miatt a nyertesek postán kapják meg a jutalmukat.

CsA

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában