Nagykálló

2020.04.22. 17:29

Wass Albert szavaival vallottak saját érzéseikről

A Korányi-gimnázium drámásai karanténvideót készítettek.

A színészek, zenészek, közéleti személyiségek karanténvideói rendkívül népszerűek az interneten – nemrégiben negyvenhárom énekes gondolta újra Presser Gábor és az LGT Neked írom a dalt című számát, amit mindössze három hét alatt közel kétmillióan hallgattak meg a YouTube-on.

Thalia papjait is megihlette a járványhelyzet, Zámbori Soma például karanténvers-sorozatot indított a legnépszerűbb videómegosztó oldalon. A nagykállói Korányi-gimnázium dráma tagozatos diákjai is csatlakoztak a kultúrmisszióhoz, amiről Mendler Mónika drámapedagógus mesélt lapunknak.

– Amikor átálltunk a digitális oktatásra, akkor tudatosult bennünk, hogy a színészmesterség-órákat is online kell folytatnunk. Rengeteg kérdés merült fel bennünk azzal kapcsolatban, hogy a szövegösszemondó próbákon túl hogyan játszhatnának otthonról a gyerekek. Így merült fel bennem, hogy mi is készíthetnénk a Neked írom a dalt mintájára saját karanténvideót. Felvetettem az ötletet a drámásoknak, akik persze azonnal lecsaptak rá. Olyan irodalmi művet kerestek, aminek aktuális az üzenete, így talált rá a drámatanár Wass Albert Otthon című versére.

Mindenkinek mást jelent

– Most, amikor a legtöbbet azzal tehetünk magunkért és másokért, hogy otthon maradunk, felértékelődik az a négy fal, ami között telnek a napjaink. Mindenkinek mást jelent az otthon, Wass Albert pedig gyönyörűen megfogalmazta ezt. A gyerekeknek is nagyon tetszett, így e mellett döntöttünk. Tanárokkal együtt harmincan vagyunk a csoportban, így mindenkinek jutott egy-két sor. Azt kértem a drámásoktól, hogy ne a kamera előtt állva mondják el, hanem valamilyen cselekvés közben, legyenek kreatívak, a személyiségükhöz illően formálják meg magukban a kapott sorokat, találják ki, hogyan és milyen környezetben adják elő, aztán vegyék fel telefonnal és küldjék el nekem.

– A videót egykori diákunk, Czérna Kornélia vágta össze – árulta el Mendler Mónika, s megjegyezte: bizonyára mind technikailag, mind szakmailag lehetne rajta csiszolni, de pont az a jó benne, hogy változatos, megmutatja, hogy mennyire különbözők vagyunk, még ez a maréknyi ember is mennyire máshogy látja a világot.

CsA

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában