Nyíregyháza

2020.06.09. 08:22

Egy rocklegenda újragondolt dalai

Radics Béla szellemiségét idézi meg Anda, Felkai és Török akusztikus albuma.

Török Ádám az utóbbi időben zenei munkássága alapján kiérdemelte a Török „akusztikus” Ádám nevet. Közel két esztendő leforgása alatt három album elkészítésénél vállalt oroszlánrészt.

Bár a Radics Akusztik másodikként jelent meg a sorban, ám amíg a nagyvilág a járvánnyal volt elfoglalva, a lemez anyaga CD után hagyományos vinil hanglemezen is megjelent.

Zenei hagyaték

Radics Bélát a magyar rock­zene legendájaként tartja számon a történetírás. Egyike volt azoknak a zenészeknek, akik a The Beatles, a The Shadows világán szerettek volna túllépni, és figyelmük az akkoriban megjelenő progresszív irányzat felé fordult, melyet Jimi Hendrix, a Cream és a Ten Years After neve fémjelzett.

Tették ezt akkor, amikor a stílus még a koncertlátogatók egy szűk rétegét érintette csak meg, és nem csupán a hatalom gyanakvásával, hanem sokszor a közönség értetlenségével is szembe kellett nézniük.

Radics tragikus sorsa is ennek az értetlenségnek és a szakma közönyének a következménye. Játékát mindössze néhány felvétel őrzi, viszont zenei hagyatéka ennél sokkal többet ölel fel. Szerzeményei megmaradtak az utókor számára. S hogy dalait mennyire nem lehet adott sémákhoz kötni, jelen album bizonyítja.

Anda Bálint, Felkai Miklós és Török Ádám hármasa példamutatóan sáfárkodott a rájuk hagyott örökséggel. Nem lemásolták az egykori gitáros stílusát, hanem szellemiségét megidézve öntötték dalait új formába. Tették mindezt a kamarazene puritán eszközeivel.

Az album zenei világa emlékeztet a korai Jethro Tull hangzására, amikor még a blues világában élesítették későbbi oroszlánkörmeiket. Ez a hozzáállás ékes bizonyítéka annak, hogy a lassan már veteránnak számító zenészek alkotóképessége mit sem kopott az évek folyamán, sokkal inkább az érettebb, átgondoltabb produkciók irányába mozdult el.

A hanglemezes kiadásról terjedelmi okokból lemaradt két Radics által játszott szerzemény, Hendrix Hey Joe-ja és a Cream Sunshine of Your Love című dala.

A cserébe kapott élvezet – a művészien megtervezett borító és az igazi analóg hangzás – kárpótolja a hallgatót.

Dessewffy Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában