Vásárosnamény

2020.07.28. 20:00

A beregi ékrovás elemeit is belefaragták a táblákba

Három napig közösen alkottak az iparművészek s fafaragók.

Jóni János és az elkészült alkotások

Fotó:

Lónya felé egy csatorna partján lehet csak bejutni Baráth Sándor tanyájára, ahol az elmúlt héten 10-12 népi iparművész és fafaragó dolgozott közösen három napon át.

A művészek – így Kardos Csaba, Juhász András és Vitális István – segítették egymást | Fotók: Pusztai Sándor

Évtizedek óta tartó hagyományt folytattak a fafaragók Vásárosnamény határában azzal, hogy találkoztak, s együtt dolgoztak, ezúttal pedig több felkérést is teljesítettek.

Jóni János fafaragó elmondta: a megyéből és azon túlról érkezett alkotókat arra kérte fel Csaroda, hogy faragjanak emléktáblákat Tiszai Nagy Menyhért (lelkész, festő, irodalmár), Király Béla István (volt polgármester), illetve Kulcsár László (volt iskolaigazgató) emlékére.

Évtizedek óta berögzült mozdulatokkal alakítják ki a mintákat

– A díszítési elemek a beregi ékrovás elemeire épülnek, de a megrendelőkkel egyeztetve az egyéni ötleteket is be tudtuk építeni. Ez azért jó, mert sok esetben a fa mutatja meg, hogy mi is lenne a legjobb minta.

Nem akarták túlfaragni

– Ránk bízták a tervezést, mi pedig nem akartuk túlfaragni: a név, a dátum és egy idézet mellett egy, a térségünkre jellemző ékrovásminta lesz a ­táblákon. Nem tudok arról, hogy máshol is lenne ilyen kezdeményezés, Csaroda tehát erről is nevezetes lesz majd – mondta Jóni János, aki a tábor utáni munkáikról is beszélt.

Aprólékos munka

– Pusztadoboson egy viharban tavaly kidőlt egy hatalmas fa, azt később szeretnénk ­megfaragni. Megvárjuk, amíg végleges helyére kerül, akkor lehet csak megtervezni, milyen formát kapjon. ­Aranyosapátiból is kaptunk felkérést: a Falvak Kultúrájáért Alapítvány arra kért bennünket, hogy készítsük el a kultúra lovagjainak kopjafáját – az alkotást szeptemberben állítják majd fel.

Jóni János és az elkészült alkotások
Fontos eszközök
Még a forgácsok is formásak
Esze Géza gyertyatartókat is készített
A jókedvű alkotók

PS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában