Felemás a helyzet

2020.07.21. 11:13

Hiányzik a közönség és a fellépések varázsa

Az országban újraindult az élet, de a zeneipar képviselői még mindig tanácstalanok.

Nem csupán az együttesek, a technikusok is munka nélkül maradtak a veszélyhelyzet miatt

Forrás: TORTUGA

A világon s így hazánkban is bezártak az éttermek, közösségi terek, lefújták a rendezvényeket és még sorolhatnánk. Amíg az országban lassan minden újraindult, a zeneipar képviselői még mindig tanácstalanul állnak, hiszen az intézkedések miatt elmaradtak a koncertek és a fesztiválok. Megyei zenészeket, együtteseket kérdeztünk arról, hogyan élték meg a mögöttünk hagyott hónapokat, és hogyan látják a szezon hátralevő részét.

Több kalapot hord

Balázs Levente, Ham ko Ham énekes-frontembere lapunknak elárulta, az együttes tagjai nehezen élték meg a koronavírus okozta helyzetet, hiszen rengeteg fellépésük maradt el nemcsak belföldön, hanem a szomszédos országokban is.

Fotó: Ham ko Ham

– Augusztusban azért lesz pár fellépésünk, de ezek messze elmaradnak a nagyobb volumenű koncertektől, csupán kis magánrendezvényeken állunk a közönség elé, mert beleférnek a jelenlegi szabályozások kereteibe. Pozitív oldala is volt a veszélyhelyzetnek, hiszen otthon több időt fordíthattunk a zeneírásra, így ha újra színpadra állhatunk, négy új dallal örvendeztetjük meg a rajongóinkat – árulta el Balázs Levente, akitől azt is megtudtuk, a közeljövőben egy videóklip is készül a népies hangzású szerelmes dalukhoz. A zenei bevételekről szólva a frontember elmondta, ezek koncertek híján lenullázódtak, de az együttes tagjai több lábon állnak.

– Gimnáziumban tanítok, ahol a digitális oktatás miatt szintén változások történtek, így én több fronton is éreztem a járványhelyzet hatásait. Úgy gondolom, az ügyes ember több kalapot hord a fején, nagyon fontos, hogy több lábon álljunk. Szerencsére nagyon szeretnek minket az emberek, s reméljük, hogy az új anyaggal továbbhalad majd a zenei szekér – tekintett a jövőbe Balázs Levente, hozzátéve, mindannyiuknak nagyon hiányzik a színpad, a közönség, imádnak úton lenni, bejárni az országot.

– Hiányzik az élő zenélés, és ami a művészeknek a legfontosabb: a taps. A pandémia alatt sokat alkottunk, hogy majd a koronavírus után többet adhassunk magunkból a rajongóinknak. Új taggal is bővült az együttesünk, hiszen az öcsém, Herceg is tagja már a formációnknak. Nagyon jó énekhangja van, s az új számokban már őt is hallhatja a közönségünk – zárta gondoltait az énekes-frontember.

Nem segítenek a klubkoncertek

A Periscope együttest szintén megviselte a járványhelyzet, de öröm az ürömben, hogy néhány hónapja megkezdhették a próbákat, hiszen a legutóbbi beszélgetésünkkor még erre sem volt lehetőség a járvány­ügyi intézkedések miatt.

Fotó: Periscope

Takács Máté, a zenekar énekese elmondta, egy olyan nagyobb koncertjük maradt el, amit úgy tűnik, nem lehet pótolni.

– Abban reménykedtünk az év elején, hogy ha a tavaszunk nem lesz túl „combos”, legalább a kisebb nyári fesztiválokon megmutathatjuk magunkat. Az élet azonban ránk cáfolt, hiszen ezek a rendezvények is elmaradnak. Van még egy augusztusi koncertünk, amit régóta tologatunk, most azon dolgozunk, hogy előrébb hozzuk. Félünk attól, hogy mégsem tarthatjuk meg, vagy egy esetleges második hullám végképp gátat szab a nyilvános zenélésnek – mesélte Takács Máté, majd hozzátette: anyagilag nem kerültek bajba, hiszen korábban sem a zene volt a fő bevételi forrásuk.

– A megyében a legtöbb zenész több lábon áll, még a nagyobb zenekarok tagjai is munkát vállalnak a zene mellett. Sajnos nekünk az 500 főig tartható kisebb rendezvények, klubkoncertek sem jelentenek megoldást, hiszen minden előadó igyekszik pótolni a fellépéseit, és akkora tumultus alakult ki, hogy a hozzánk hasonló kisebb zenekaroknak esélyük sincs megcsípni egy ilyen lehetőséget – tolmácsolta a keserű helyzetet Takács Máté, akitől megtudtuk: készülnek az új számok, hogy év végére vadiúj anyaggal lephessék meg a közönséget.

Felemás a helyzet

Tomku Milán, a Tortuga együttes szólógitáros-énekese is tanácstalanul áll a jövő előtt, elmondása szerint az egész nyaruk be volt táblázva, de csupán egy koncertet tarthattak meg március óta.

– Az összes koncertünk odaveszett, így elestünk a bevételektől és a fellépésekkel járó élményektől egyaránt. Mi is több lábon állunk, A és B hét van az életünkben: az egyiken dolgozunk, a másikon pedig zenélünk, de ez utóbbi sajnos most kiesik. Kisebb fellépéseink is csak ősszel lesznek, mivel nyáron nem szokás klubkoncerteket rendezni – árulta el Tomku Milán, aki felemásnak érzi a helyzetet, hiszen egy szórakozóhelyen van rengeteg olyan ember, aki gyakran nem tartja be a szabályokat, koncerteket mégsem tarthatnak. Az élet azonban nem állt meg, új lemezen dolgoznak, hogy ha újra színpadra állhatnak, akkor vadiúj anyagot adhassanak a rajongóiknak. Kulisszatitkokat azonban Milán nem árult el, a többi legyen meglepetés!

MI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában