Nyíregyháza

2020.09.10. 17:44

Ünnepi Könyvhét miniben

Az idei rendezvényen helyi írók és költők új köteteivel ismerkedhetünk meg.

Az Ünnepi Könyvhét az egyik legnemesebb könyves hagyomány, a kortárs magyar irodalom, az olvasók és a kiadók ünnepe, melyet 91 esztendeje minden évben megrendeznek hazánkban, s aminek közel két évtizede szerves része a gyermekkönyvhónap is.

Az idei könyvhetet országosan júniusra tervezték, ám akkor a veszélyhelyzet miatt elmaradt, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár azonban nem mondott le teljesen a könyves-kulturális eseményről, s a világhálót segítségül híva, online formában szólaltatta meg a közkedvelt szerzőket, akik közül többen ezer szállal kötődnek Szabolcs-Szatmár-Bereghez.

Amnesztia, garázsvásár, kvíz

– A járványügyi előírásokat betartva most lehetőségünk van fogadni a látogatókat, így hagyományos módon is megszervezhetjük a könyvheti programsorozatunkat. Igaz, szerényebb körülmények között, korlátozott létszámmal – a kamaraterembe negyvenen, a konferenciaterembe hatvanöten férnek be –, de az irodalombarátok szeptember 14–19. között, mindennap 16.30-tól találkozhatnak a helyi írókkal, költőkkel, és megismerhetik legújabb köteteiket – tájékoztatott Tomasovszki Anita.

Nagy Zsuka Delej című kötetével is megismerkedhet a könyvtár közönsége | Fotó: A Vörös Postakocsi archívuma

A megyei könyvtár igazgatója hozzátette: a közönségtalálkozók és bemutatók mellett a könyvhét idején ingyenes lesz a beiratkozás, és amnesztiát hirdettek a jövő hétre.

– Tavaly nagy siker volt a garázsvásár, így az érdeklődők az idén is válogathatnak állományunk leselejtezett, de még jó állapotban lévő könyveiből, hang- és videókazettáiból, valamint saját kiadványainkból. Az elmúlt időszakban népszerűek voltak online kvízeink, így szeptember 7–17. között ismét játékra hívjuk olvasóinkat. A kérdések a könyvhét meghívott szerzőihez kapcsolódnak, a főnyeremény pedig egy értékes könyvcsomag.

Az Ünnepi Könyvhetet szeptember 14-én, hétfőn Kulcsár Attila Földgömb antikvárius és restaurátor – Tárcák, kisprózák című könyvének bemutatója nyitja. A szerzővel dr. Karádi Zsolt főiskolai tanár, irodalomtörténész és kritikus beszélget. Másnap Nyilas Atilla lesz a könyvtár vendége, a költő felolvasó-délutánján közreműködik dr. Antal Balázs irodalomtörténész. Nagy Zsuka legfrissebb, Delej című kötetével ismerkedhetnek meg a kortárs költészet rajongói szeptember 16-án, szerdán. A Ratkó József-díjas szerzőt szintén dr. Antal Balázs „faggatja”.

Tálcán kínált tárcák

Művek és gesztusok – Tanulmányok, kritikák a címe dr. Karádi Zsolt új könyvének, amiről jövő csütörtökön dr. Antal Balázzsal beszélget. Az idei könyvhét méltó lezárása a nyíregyházi rendezvény egyik legnépszerűbb programja: szeptember 18-án, pénteken Ésik Sándor Tárcán kínálom című blogjának szerzői, Borbély Balázs, Kukuts Csilla, Kulcsár Attila és M. Szlávik Tünde olvassák fel írásaikat. A felolvasóóra moderátora dr. Bihari Albertné, a Móricz Zsigmond Kulturális Egyesület alapító titkára, közreműködik Orosz Luca.

A programsorozatot az érdeklődők otthonról is élőben követhetik a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár Youtube-csatornáján.

CsA

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában