Vásárosnamény

2020.10.03. 11:30

Megyei fafaragók sikere

Tovább kell vinni azt a szellemi értékrendet és stílust, amit Baráth Sándor népi iparművész képvisel.

A művész és műve: Baráth Sándor az egyik díjnyertes munkájával | Fotó: az egyesület archívuma

Fotó: CEWE FOTOSCHAU

A közelmúltban nagy megtiszteltetés érte a vásárosnaményi székhelyű Szatmár-Beregi Népművészeti és Kézműves Egyesületet. Meghívást kaptak A Magyar Kézművességért Alapítvány rangos eseményére, az immár hatodik alkalommal megrendezett Zalaegerszegi Országos Faműves Találkozóra és Konferenciára.

Az idei konferencia témául a kéregedényeket választotta, illetve a naiv szobrászat szerepét dolgozta fel a megújuló népművészetben. A megyét és az egyesületet három alkotó, Esze Géza fafaragó, Baráth Sándor Kristóf népi iparművész és Balogh Géza kisvarsányi fafaragó képviselték.

Követendő példa

A művész és műve: Baráth Sándor az egyik díjnyertes munkájával | Fotó: az egyesület archívuma

– A vendéglátók kiemelt tisztelettel fogadtak minden megjelent vendéget, amivel mindjárt meg is teremtették a konferencia jó hangulatát – mondta el érdeklődésünkre Esze Géza fafaragó, az egyesület alelnöke.

– Megtiszteltetésnek érezzük, és egyben szakmai elismerést is jelent, hogy a mi munkáinkat is beválogatták a konferencia első napján nyíló országos faműves pályázat és kiállítás anyagába. Úgy értesültünk, hogy ez az anyag felkerül Budapestre, és az ottani iparművészeti kiállítást gazdagítja. Ezeken a konferenciákon bevett szokás, hogy egy-egy alkotó munkásságát díjazzák, és az örömünket csak tovább fokozta, hogy ezúttal Baráth Sándor munkássága is kiérdemelt egy ilyen elismerést. A szakmai vezetők az indoklásban hangsúlyozták: tovább kell vinni azt a szellemi értékrendet és stílust, amit Baráth Sándor képvisel, éppen ezért követendő példaként állították a naiv szobrászatban alkotók elé.

Új távlatok nyíltak

– Ez a vélemény számunkra is komoly visszaigazolást jelent, és bizonyítja, hogy Vásárosnaményban megint valami világraszóló csoda van kibontakozóban.

A szakmai vélemény csak megerősített bennünket abban, hogy Baráth Sanyi valami olyat tud, ami megérinti az ember lelkét, és a szemlélő nem tud szabadulni alkotásainak varázsos hatása alól.

– Az már csak ráadás, hogy a díjazottak munkái között az alkotótársunk művei is helyet kapnak majd az ötévenként megrendezett Élő Népművészet Országos Népművészeti Kiállításon, amelynek eddig a Szépművészeti Múzeum adott helyet. Ugyanakkor minden, amit Zalaegerszegen láthattunk, előttünk is új távlatokat nyitott – fogalmazta meg örömét Esze Géza, nem mulasztva el köszönetet mondani a csapatot mindig támogató önkormányzatnak, Filep Sándor polgármesternek és Varga János egyesületi elnöknek. Az ő bátorításuk, és anyagi segítségük nélkül aligha juthattak volna el az ország 17. legnépesebb városának rendezvényére.

MJ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában