Nyírcsaholy

2020.12.16. 14:36

Készülnek a seregszemlére

A nyírcsaholyi amatőr színjátszó csoport egy vidám, zenés előadással készül a VI. Pajtaszínházi Szemlére.

KM

Hatodik alkalommal indult el a megyében a pajtaszínházi program. Az idén a nyírcsaholyi amatőr színjátszó csoport kap lehetőséget arra, hogy bemutatkozzon a VI. Pajtaszínházi Szemlén, melynek a Nemzeti Színház ad majd otthont jövőre. A beregi község a kilencedik település, mely bekerült a programba Kékcse, Mérk, Tiszabezdéd, Tisztaberek, Tunyogmatolcs, Újdombrád, Rétközberencs és Méhtelek után – olvasható a Nemzeti Művelődési Intézet honlapján. A nyírcsaholyi színjátszó csoport mentora Buzogány Béla színművész, a mátészalkai kulturális központ igazgatója, a tizennégy tagú amatőr társulat az ő szakmai iránymutatásával készül a szemlére.

Emberi-baráti kapcsolat

– A koronavírus-járvány miatt egy ideje sajnos nem találkozhatunk, de néhány olvasópróbán már túl vagyunk, és a rendelkező próbákat is elkezdtük. A századfordulós Budapest kávéházainak hangulatát szeretnénk megteremteni a nézők számára humoros jelenetekkel, kellemes-szellemes, vidám dalokkal.

– Nagyon lelkes, elkötelezett és melegszívű csoport fogadott Nyírcsaholyban, a mezőgazdasági vállalkozótól a pszichológuson át a védőnőig igen sokszínű a társulat, melynek tagja a község polgármestere és jegyzője is. A korosztály vegyes, a legfiatalabb színjátszó 26, a legidősebb hatvanesztendős. Pillanatok alatt megtaláltuk a közös hangot, nagyon jó emberi-baráti kapcsolat alakult ki közöttünk már néhány találkozás után, így a szakmai fejlődésük is nagyobb léptékű – árulta el érdeklődésünkre Buzogány Béla. Hozzátette: amint lehetséges, folytatódnak a próbák, a színjátszók addig is lelkiismeretesen tanulják a szöveget, míg mentoruk a körülbelül hatvanperces előadás jelenetein dolgozik.

Az amatőr társulat tagjai mind aktív szereplői a település kulturális életének. A színjátszó csoporttal szeretnének lehetőséget biztosítani a személyes fejlődésre és a közösséghez tartozás érzésének erősítésére. Örömmel fogadják Buzogány Béla segítségét, aki nemcsak a csapat összetételére fordít nagy figyelmet, hanem a színjátszók egyéni kompetenciáira is.

A próbák lelki feltöltődést is nyújtanak az amatőr színészeknek, akiknek nagyon fontos, hogy a színművész-mentor a személyiségük mellett képességeiket is felismerte, s bátran teremtett olyan helyzeteket, amelyek komfortzónájukon kívül estek, de a feladatokat megoldva végül saját maguk megismerését segítette.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában