Krúdy

2021.02.03. 10:24

Beteljesedett a lány végzete

Az Asszonyságok díja Krúdy talán legpazarabb regénye.

KM

A regény és főszereplői

Forrás: a múzeum archívuma

A magyar kultúra napját ebben az évben online ünnepelte a Jósa András Múzeum. Az intézmény munkatársai óránként osztottak meg érdekes történeteket, melyek középpontjában megyei kötődésű emberek állnak. Dr. Dámné dr. Rácz Magdolna irodalomtörténész egy Krúdy-regény születésébe avatja be az olvasókat.

A regény és főszereplői
Fotó: a múzeum archívuma

Egy balatoni nyár

Ezen a borús téli hajnalon, mikor a Nyíregyházára alattomosan rátelepedő köd fátylát varjúseregek szárnya hegye karcolja, s károgásuk vissz­hangzik, s elhal a hajnali csöndben, hősnőnk egy rég porladó egykori lovagra gondol. E lovag, ki az úri hölgyek, kisasszonyok, kifinomult és kevésbé finom asszonyságok szívét oly gyakran s néha oly végzetesen megdobogtatta, rég az égi szállók eldugott szobáiban issza kedvenc borát. A lassan leomló ködfátyol mögül e hajnali órán hősnőnk képzeletéből mégis előlép a férfi, aki miatt Pesten összeverekedtek a nők, nem tudván eldönteni melyiküknek szólt üdvözlőmosolya. A férfi, aki miatt a nők kiug­rottak házuk emeleti ablakából. A férfi, akinek anyjától örökölt mély tüzű szeme megbabonázta a „barátságos házak” úrnőit, és rabul ejtette Váradyné Kelemen Reginának, a Royal Hotel tulajdonosa feleségének szívét is. Ám a nagy lángolás, a jóság kevés volt e nevezetes férfiúnak. Oly természetes volt a női odaadás, a korban hozzáillő nők behódolása, hogy egy idő után szinte untatta őt. Mit keresett? Mire vágyott az ekkor már őszülő halántékú dalia?

Egy balatoni nyár, egy kedves, ártatlan, intézetből hazalátogató 16 éves leány mosolya adta meg a választ. S ó, minő kegyetlen, gyarló az ember! Szeretőjének lányára áhítozott! S az álmo­dozó, ifjú, tapasztalatlan leány köré a sors szerelemből szőtt ­pókhálója fonódott. Az el­bódított leányzó szökni próbált rabul ejtőjével. Anyja időben közbelépett. Mindhiába. A férfi bűvereje erősebb volt. Zsuzsi törvényesen is az övé lett. Beteljesedett hát a lány végzete. Asszony lett belőle.

A ködön végleg áttörő reggeli fénysugárral hősnőnk szobája csöndjébe hirtelen távoli gyermeksírás hasít, s ő csendes mosollyal nyugtázza: Rózsa Zsuzsa elnyerte minden asszonyságok díját, megszülte gyermekét.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában