Nyíregyháza

2021.06.07. 15:21

A falusi portákon verbuválnak

Fotó: Dodó Ferenc

A Hagyományok Háza most szombaton, június 12-én első alkalommal rendezi meg a Verbunk napját. Az eseménnyel, amelyen több száz táncos egy időben táncolja majd el a különböző tájegységek verbunk táncait, a Kárpát-medencei néptánchagyomány sokszínűségére és formagazdagságára szeretnék felhívni a figyelmet.

A Kisalföldi táncanyagot Kapuváron mutatják be, a kelet-nyugati palócság és Sárköz hagyományait a Magyar Állami Népi Együttes Budapesten jeleníti meg, a Felvidék keleti és nyugati verbunkjait a szlovákiai Komáromban adják elő. Székelyudvarhelyen az erdélyi anyagot mutatják be, a Bodrogköz és Szatmár táncait pedig Nyíregyházán mutatják be. Egészen pontosan a Sóstói Múzeumfaluban, ahol hétfőn Demarcsek György, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Néptánc Egyesület elnöke a program részleteiről tájékoztatta a sajtó képviselőit.

A toborzás hagyományai

– Szombaton 14 órától a jánkmajtisi, a jármi és a tarpai portán közel kétszáz táncos eleveníti majd fel a verbuválás és a toborzás hagyományait, de természetesen a skanzenba látogatók az alaplépéseket meg is tanulhatják. A fellépő együttesek – a Bodrog, az Igrice és az Ifjú Igrice, a Szabolcs, valamint a Szivárvány és a Kikelet Néptáncegyüttes, a Lókötő és a Topogó, a Margaréta és a Kismargaréta, a Nyírség és a Szatmár Táncegyüttes, illetve a Rákóczi Kovács Gusztáv Hagyományőrző Együttes – a múzeumfalu központjában hat órától gálaműsort adnak.

– A talpalávalót a Szikes és a Bürkös Zenekar, illetve a Lajtorjás Banda húzzák – mondta Demarcsek György, és hozzátette: aki a táncban elfárad, és megéhezik, tájjellegű ételekkel csillapíthatja az éhségét.

Kiváló lehetőség

Baloghné Szűcs Zsuzsanna, a múzeumfalu igazgatója azt mondta, nagyon örül, hogy a skanzen adhat otthont az eseménynek, s hogy ezzel élet költözik a falusi portákra.

– A régi házak, épületek között másképpen hat a néptánc, annak, aki eljön szombaton, időutazásban lehet majd része – mondta és hozzátette: bízik benne, hogy a vendégeik, az együttesek produkcióit látva azt állapítják majd meg, hogy milyen vagány dolog a néptánc, de a legjobb az lenne, ha a fiatalabb korosztály kedvet is kapna hozzá.

Dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere a kezdeményezésről szólva azt mondta, ez egy kiváló lehetőség arra, hogy a verbunk újra felemelkedjen, és megköszönte, hogy Demarcsak Györgynek és a táncosoknak köszönhetően Nyíregyháza is a nagyszabású akció egyik helyszíne lehet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában