Emléktáblák

2021.06.25. 15:20

Sebész főorvosok, akik példaképek maradtak

Kiváló szakemberek emléktábláját leplezték le pénteken a Jósa András Oktatókórházban.

Fotó:

Volt munkatársak, hálás tanítványok és családtagok vettek részt pénteken azon az ünnepségen, amelyen leleplezték dr. Dohanics Sándor (1930-2018) sebész főorvos és dr. Fábián Sándor (1925-1998) sebész főorvos emléktábláját a Jósa András Oktatókórház sebészeti tömbjének 4. emeletén.

Az érsebészet megteremtője

Dr. Sztankó Éva főorvos dr. Dohanics Sándorra emlékezve kiemelte, hogy ő volt a II. sebészet és a megyei érsebészet megteremtője, a hazai érsebészet kiemelkedő egyénisége, aki medikusként már részt vehetett dr. Eisert Árpád mellett a Nyíregyházán először végzett szív- és mellkasi nagyérműtétnél. Úttörő munkát végeztek az epeúti sebészeti technika kidolgozásában is. Az 1960-as években kezdték el az érsebészeti beavatkozásokat, s a főorvos 1974-ben végezte el az első aortareszekciót hasi aneurizma miatt. Érsebészetet teremtett és türelemmel, nagy szeretettel, szelíd szigorral tanította a jövő orvosait, tisztelte és megbecsülte az osztályon dolgozókat. Megkapta a Batthyány-Strattmann-díjat, Nyíregyháza díszpolgára lett, és az orvosi kamara életműdíjjal is elismerte munkásságát.

Sebészeti kezelések mestere

Dr. Szilassy Géza főorvos emlékezett dr. Fábián Sándorra, aki a modern aneszteziológia hazai úttörője, a csontízületi gennyedések és a TBC sebészeti kezelésének kiemelkedő mestere volt. Ő volt az, aki a klinikán a saját maga készítette tubussal elvégezte az első intubációs narkózist Magyarországon. 1961-ben lett a nyírbélteki Csont-izületi TBC Intézet vezető főorvosaként dolgozott, ahol országos hírűvé tette a csontízületi folyamatok sebészeti kezelését. Később címzetes egyetemi docens lett, a nyíregyházi krónikus sebészeti osztályt1990-ig, nyugdíjba vonulásáig vezette. Megfontolt, bölcs döntéseket hozott, sugárzott róla, hogy orvos, a legjobb volt abban, amit gyógyításnak hívunk. A betegeiért élt és egy kicsit mindig meg is halt értük.

Ez a két főorvos követendő példát mutatott és példaképek maradnak.

A Pogány Gábor szobrász- és éremművész alkotásait dr. Szondi Zita főigazgató leplezte le, az emlékezés és tisztelet koszorúit pedig dr. Szűcs Attila orvosigazgató és dr. Francz Monika orvosigazgató-helyettes helyezték el.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában