Nyíregyháza

2021.08.16. 07:00

Az új regény a „karanténkorszak” termése

A Démonok ivadéka a megjelenés után néhány nappal már vezette a Libri sikerlistáját.

CsA

Dedikálás közben szívesen beszélgetett olvasóival John Cure | Fotó: Sipeki Péter

Fotó: Sipeki Péter

Négy népszerű íróval, köztük John Cure-ral találkozhattak az olvasók egy nyíregyházi könyvesbolt megnyitóján a napokban. A feszültségkeltés mestere készségesen dedikálta az elé tett köteteket, és minden rajongójával hosszan elbeszélgetett. Sorba álltam én is, hogy a pandémiával terhelt hónapokról, új regényéről, a nyári programjairól és a rövid távú terveiről kérdezzem.

Lezárult egy korszak

– Regényt írni magányos műfaj, úgyhogy a pandémia ebből a szempontból jó hatással volt rám, sokkal inkább képes voltam befelé figyelni és az írással foglalkozni. Itt jön azonban a csavar: íróként az is fontos számomra, hogy minél több külső impulzus érjen. Na, ez nem teljesült, hiszen másokhoz hasonlóan én sem mehettem emberek közé. Csak teltek az élmény- és ingerszegény hónapok, pedig mindkettőre szükség van a feltöltődéshez. A májusban megjelent Démonok ivadéka a „karanténkorszak” termése: 2020 novemberében kezdtem el írni, és februárban tettem pontot a történet végére.

– A könyv több szempontból is különleges: egyrészt lezárja a Hontalan lelkek-trilógiát, másrészt ezzel az én életemben is véget ért egy elég fontos szakasz, hiszen a Hontalan lelkek volt az első regényem. S hogy mi változott azóta? Megjelent még hét könyvem – jegyezte meg nevetve, majd komolyra fordítva a szót hozzátette: írástechnikailag rengeteget fejlődött, ami nyomon követhető akár a trilógia első részén is, aminek a harmadik kiadása nemrég jött ki a nyomdából.

Dedikálás közben szívesen beszélgetett olvasóival John Cure | Fotó: Sipeki Péter

– Az íróknak mindig jó lehetőség, ha újra megjelenik a könyvük, mert minden alkalommal csiszolhatnak rajta. Bár legutóbb is javítottam benne ezt-azt, szerettem volna, ha megmarad a nyers valójában, ahogyan 21 évesen megírtam. Több mint két évtized távlatából mégiscsak jó látni, milyen volt az első történetem... Az életem rengeteget változott azóta, ma már a mindennapjaim része az írás, tudván, hogy nem az asztalfióknak készülnek a regények, biztosan megjelennek, az olvasók pedig szeretik és várják az új történeteket. Ez ugyan egy kis nyomást helyez rám, hiszen szeretnék megfelelni az elvárásaiknak, de szerencsére le tudom tenni ezt a terhet és nem befolyásol írás közben.

Figyeli az aktuális trendeket

A Démonok ivadéka a megjelenés után néhány nappal vezette a Libri sikerlistáját és a Bookline thriller kategóriáját. Ehhez persze az is hozzájárult, hogy sokan már azelőtt megrendelték, hogy kikerült a könyvesboltok polcaira. A nyírségi szerző szerint egyfajta brandként kezelik a regényeit: még nem tudják, hogy mit írt, de biztosak benne, lesz annyira jó, hogy érdemes megvenni.

– Ez nagyon sokat jelent nekem, rengeteg energiát ad az íráshoz. Ebből a szempontból tehát ég és föld a különbség az első és az új regényem alkotói folyamata között, hiszen míg az előbbit egy kis Erika írógépen pötyögtem be abban a reményben, hogy a családon kívül még néhányan elolvassák, addig az utóbbiról már nagyon jól tudtam, hogy óriási lesz rá a kereslet.

John Cure a korábbi beszélgetéseink alkalmával már elárulta, hogy amikor a trilógia gondolata körvonalazódott a fejében, szerette volna visszahozni a klasszikus horrorműfajokat. Nem az értelmetlen vérfürdőt, hanem a jól megírt misztikus történeteket, melyek a karakterek megfelelő mélységű személyiségrajzának köszönhetően bepillantást engednek egy mikrotársadalomba.

– Az első és a második rész megjelenése között tíz év telt el. Ennek oka, hogy nem akartam kényszerből írni, amikor azonban késztetést éreztem a folytatásra, mindig megvizsgáltam az aktuális trendeket. Míg a Hontalan lelkek a nyolcvanas évek horrorjai, a Freddy Krueger- vagy a Péntek 13-filmek hangulatát idézi meg, addig a Rekviem egy halott lányért – a műfaj fejlődéséhez igazodva, amire nagy hatással volt többek között a Másvilág című film Nicole Kidman főszereplésével – inkább kísértettörténet. A Démonok ivadéka is úgy ötvözi és öleli körbe az első és második rész hangulatát, hogy hatnak rá a jelen népszerű irányzatai.

Novemberben jön a Hamu

Az új könyv megjelenése után nem sokkal jött a régen várt nyitás.

– A nyár eleje óta újra tarthatok előadásokat, a megyei könyvtár szervezésében nekivághattam egy kéthetes, tizennégy állomásos sorozatnak, közben a kiadó is elkezdte szervezni az író-olvasó találkozókat. Ha minden a tervek szerint alakul, szeptemberben Hajdú-Bihar megye több települési kiskönyvtárába is eljutok, és ősszel országos turnéra indulunk több íróval közösen. Nagyon bízom benne, hogy nem szól közbe megint a koronavírus.

– Néhány héten belül újra kiadják A fekete esernyős férfit – aminek már tervezem a folytatását –, novemberben pedig a polcokra kerül az új regényem. A Hamu című pszichothriller egy Oroszországban élő magyar családról szól: most is igyekeztem olyan, az eddigiektől eltérő stílusokat, szemszögeket és szituációkat keresni, amik kellően izgalmas teret adnak a történet elmeséléséhez. Kíváncsian várom, hogyan fogadják majd az olvasók.

Hiánypótlóak a könyvei

Amikor a John Cure-könyvek sikerének kulcsát kerestük, több szempontot is figyelembe kellett vennünk.

– Már az első regényem megjelenésekor is azt éreztem, hogy a horror és a thriller hiányműfaj, nem nyúlnak hozzá szívesen a hazai írók. Külföldi szerzők, Stephen King, Dean R. Koontz, ­Clive Barker könyveivel látták el a magyar piacot is, velük azonban nem találkozhattak a rajongók. A közösségi média térnyerésével senki nem teheti meg, hogy az elefántcsonttornyából szemléli a világot, ma már válaszolni kell az olvasók üzeneteire, mert igénylik a napi szintű kapcsolattartást. Én ebben partner vagyok, személyesen és a virtuális térben is szívesen töltöm az időmet az olvasókkal – árulta el a nyírségi szerző.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában