Nyíregyháza

2021.08.24. 09:42

Könyvünnep a VIDOR-on

Az idei könyvhét legfiatalabb bemutatkozója alig múlt el tizennyolc esztendős.

KM

Tóth Virág Angyalfogak című kötetével is megismerkedhetnek az olvasók

Fotó: Csáki Alexandra

A könyvmolyok nagyon várták, ám a világjárvány miatt kétséges volt, hogy egyáltalán érdemes-e belefogni komolyabban a szervezésbe, így a hagyományosan június eleji Ünnepi Könyvhét ebben az évben őszre tolódott. A kortárs magyar irodalom, a könyvek, a kiadók és az olvasók ünnepét országszerte szeptember 2–5. között rendezik meg – esetünkben éppen a VIDOR Fesztivál idején. A megyei könyvtár az idén is – immár 66. alkalommal – csatlakozik a programsorozathoz.

Lackfi János nyitja meg

Ezúttal a Korzó bevásárlóközpont előtti Nagy Imre tér ad otthont a könyvhétnek, amit szeptember 2-án, csütörtökön 15 órától Lackfi János nyit meg. A József Attila-díjas költő, író és műfordító ezt követően Kürti László költővel beszélget.

Oláh András Fagypont alatt című kötetével ismerkedhetnek meg az érdeklődők 16.30-tól, a szerzőt Gerliczki András irodalomtörténész faggatja. Karádi Zsolt Portrék – albumba simulva: Költők, írók, kritikusok a Nyugat környékén című kiadványáról annak online bemutatója után már olvashattak lapunk hasábjain. A könyvről a Nyíregyházi Egyetem oktatója Mercs István irodalomtörténésszel beszélget délután öttől. Sipos László Forster-emlékérmes fotós és műemlékvédő ezúttal a Titkot rejtő Ázsiába kalauzolja el az olvasókat Gerlicki András közreműködésével.

Tóth Virág első verseskötete, az Angyalfogak tavaly év végén látott napvilágot, hivatalosan azonban most ismerheti meg a nagyközönség. A mindössze 18 esztendős szerző a Kamasz Terasz tagja, a szeptember 3-ai, 15 órakor kezdődő bemutatón mentorai, Nagy Zsuka költő és Béres Tamás író kérdezik majd költészetről, olvasásról, látásmódról. S ha már a színpadon lesz, marad is Béres Tamás, akihez Nagy Balázs főiskolai tanár érkezik beszélgetőpartnernek. A téma az író Zöldségeskönyv című kiadványa lesz 15.30-tól. Koponyámban gyertya – ez a címe Vári Fábián László bemutatásra váró kötetének. A Kossuth-díjas költő Karádi Zsolt segítségével osztja meg gondolatait a közönséggel. Nincsen könyvhét tárcák nélkül – Ésik Sándor blogjának szerzői, Borbély Balázs, Csabai László, Kukuts Csilla, Kulcsár Attila és M. Szlávik Tünde olvasnak fel írásaikból 17 órától. Őket követi délután hattól Kertész Sándor, aki Keretek közt rajzolók című könyvéről Erdei-Nagy Ibolyával beszélget.

Vallomások a Tiszáról

Az Ünnepi Könyvhét zárónapján irodalmi, kulturális és művészeti folyóirataink legfrissebb lapszámaival ismerkedhet meg a Nagy Imre tér közönsége. Délután háromkor kezdődik a Vörös Postakocsi felolvasóórája Kulin Borbálával és Kürti Lászlóval, majd az Átutazók II. – Festmények és grafikák című képzőművészeti album bemutatója következik. Karádi Zsolt és Babosi László az új Szabolcs-szatmár-beregi Szemléről beszélget majd 16.30-tól, míg 17 órától Oláh András a Partium két számát tárja az érdeklődők elé. A nyíregyházi könyvhét Siska Péter A rend, amiről a tárgyak beszélnek című kötetének bemutatójával búcsúzik.

A vásárosnaményi Tiszavirág tanyahajón a programokhoz kapcsolódva szeptember 6-án 15 órától zenés irodalmi utazás indul Vallomások a Tiszáról címmel. A rendezvényen Bodnár István A Tiszától a tengerig és Kulcsár Attila Az ördög horkolva alszik című köteteiről Bihari Albertné, a Móricz Zsigmond Kulturális Egyesület alapító titkára beszélget a szerzőkkel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában