Nagy bulit csaphatnak

2021.09.10. 07:00

Garantált a vérpezsdülés

Lemezbemutató koncertet tart vasárnap a szabolcs-szatmár-beregi Terne Cserhaja zenekar Nyíregyházán.

LTL

Nagy izgalommal várják az első lemezbemutató koncertjüket

Forrás: A Terne Cserhaja archívuma

Noha a Váci Mihály Kulturális Központ ülőalkalmatosságain hátra lehet dőlni, aligha kalkuláljon bárki is azzal, hogy a nyitószámtól nem mozog a lába, a keze. Olyan rendezvénynek ad otthont az intézmény, amilyennek korábban még soha: ez lesz a Terne Cserhaja együttes első lemezbemutató koncertje.

Autentikus cigányzene

– A Vásárhelyi László Alapfokú Művészeti Iskola volt diákjaiból verbuválódott a kis csapat: autentikus cigányzenét és világzenét játszanak a fiúk. Már a közös munkánk legelején érződött, hogy nagyon különleges produkcióra képesek, azóta pedig meg is tudtak újulni – mondta róluk büszkén Demarcsek Zsuzsa, a VLAMI (Vásárhelyi László Alapfokú Művészeti Iskola) igazgatója, a zenekar alapítója, az Első Nyíregyházi Lions Club tagja.

A klub elkötelezett a tehetséggondozás iránt: különösen nagy gondot fordít a hátrányos helyzetű fiatal tehetségek megtalálására és gondozására, így kiemelt figyelem övezi a Terne Cserhaja pályájának segítését is.

Baráti közösséget alkotnak

A négyfős, főleg autentikus zenére szakosodott társaság tagja Balázs Sándor „Herceg”, Oláh József, Kozák Béla és Lakatos Zoltán „Junior”. Egységüket erősíti, hogy nem pusztán a színpadon, hanem azon kívül is baráti közösséget alkotnak.

A koronavírus-járvány előtt rendszeresen muzsikáltak a Magiszter Általános Iskolában, a Tiszavasváriban működő Csivitke Színkör színjátszó előadásaiban, több alkalommal szerepeltek arany minősítésű előadásokban a Weöres Sándor Gyermekszínjátszó Fesztiválon. Minden évben bemutatkoztak a Mindannyian mások vagyunk! Tehetségnapon, és a húrok közé csaptak az azonos nevet viselő Terne Cserhaja Színkör előadásaiban is.

Noha autodidakta módon fejlesztik a repertoárjukat, valójában nagyon sokféle zenei stílusban jártasak a rendkívüli tehetségek.

Nemrégiben felléptek a miskolci Szinva teraszon a TeatRom rendezvénysorozatban, szerepeltek a Dikh TV-ben, játszottak a Müpában is a Parno Graszt koncertjén.

Szeptember 12-én, vasárnap 18 órától a VMKK színpadára lépnek a Tele van a sötét égbolt című műsorukkal. Erdélyi magyar népdalokat is énekelnek, sajátos feldolgozással, hangvétellel és stílussal.

Az autentikus cigány sirató, botoló, táncdallamok is felcsendülnek, és a szülőfalujukban, Hodászon gyűjtött dal is repertoáron lesz.

Nagy bulit csaphatnak

Vendégként fellépnek Oláh József és Oláh Krisztián a Parno Grasztból, Gyurkó Ádám és Rosca Krisztoffer a Lajtorjás zenekarból, a Nyírség Táncegyüttes táncosai, a Ham Ko Ham együttes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában