kiállítás

2021.10.08. 13:59

Megnyílt a megye Őszi tárlata

A korábbi évekhez képest szerényebb lett a csoportos kiállítás, de megtartotta a magas színvonalat.

Fotó: Sipeki Peter

Szabad, hagyományteremtő és szerény – e három kifejezéssel jellemezte Madár Xiména, a Jósa András Múzeum művészettörténésze a Váci Mihály Kulturális Központban szeptember 8-án, pénteken megnyílt Őszi tárlatot. E hívószavak többször is visszatértek az ünnepélyes megnyitó ideje alatt. Hatvanhat év – olyan bűvös szám ez, ami szinte mindent elmond arról, mit jelent egy megye és város életében egy ilyen képző- és iparművészeti seregszemle. Éppen 66 esztendeje annak, hogy a kiállítás az ősz közeledtén minden évben megörvendezteti a közönséget, és ahogy köszöntőjében dr. Rémiás Tibor múzeumigazgató megfogalmazta: bemutatja a megye képzőművészeti életének egy-egy esztendejét, annak legfontosabb törekvéseit.

 

S hogy mennyi különleges teljesítmény is mutatta meg magát az idén a tárlókon, paravánokon? Összesen 19 alkotótól 45 pályamunka, amiből a Hajdú Ildikó, Kákóczki András és Vámosi Katalin művészettörténészek által képviselt szakmai zsűri 34 művet tartott érdemesnek bemutatásra. Kissé szerény, ha hozzávesszük, hogy ezúttal bárki, amatőr alkotó is pályázhatott, ha arra késznek érezte magát, és nem kötötték meghatározó tematikához a részvételt. És szerény azért is, mert tavaly a pandémia ellenére 65 pályamunkából tudtak kiválasztani 45-öt, 2019-ben pedig 90-ből került közönség elé 48 műalkotás – tette szóvá a fentieket is dr. Rémiás Tibor, ami után egy perces néma főhajtásra kérte a jelenlévőket az idén elhunyt, és az Őszi tárlatnak gyakran és szorgalmasan alkotó Horváth János festőművész emléke előtt tisztelegve.

Természetesen a megnyitó legünnepélyesebb pillanatai a végére maradtak. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat díját az idén Sirpa Hannele Ihanus finn-magyar szobrászművész érdemelte ki. Őt Kiss András, a megyei közgyűlés tagja, a Nemzetközi és Határ Menti Kapcsolatok Bizottságának elnöke köszöntötte egy Tamási Áron idézettel. A szobrász művészetéről kiemelte, hogy gyakran közvetít határozott hovatartozást, hitvallást, és felmutatva azt is, mit gondol választott szülőföldjéről.

Nyíregyháza önkormányzatának díját pedig Székhelyi Edit festőművésznek ítélték, amit az alkotó betegsége miatt férje, Balogh Géza festőművész vett át Szabó Tamás kulturális referenstől. A várost képviselő kulturális referens szabadnak, hagyományőrzőnek nevezte a kitüntetettet, aki mindig jelen van, és akinek a személyisége egyben összefoglalója e két fogalomnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában