Nyíregyháza

2021.11.23. 17:29

Világkongresszuson járt a Nyírség

A fiatal táncosoknak megtisztelő és felemelő volt, hogy részt vehettek a világkonferencián.

km

Nyíregyháziak a kongresszuson | Fotó: a Nyírség Táncegyüttes archívuma

Bő egy héten át tizenhét ország képviseletével rendezte meg a Folklórfesztiválok Magyarországi Szövetsége Budapesten és Százhalombattán a CIOFF (a Folklórfesztiválok Nemzetközi Szövetsége) világkonferenciáját. A jubileumi programot a világszervezet fennállásának 50. évfordulója alkalmából tartották meg.

Impozáns esemény

– Tavalyelőtt a nyíregyházi Nyírség Nemzetközi Néptáncfesztivál is elnyerte a CIOFF fesztivál minősítést, így a szervezők – a Nyírség Táncegyüttes táncosai – is meghívást kaptak erre a nagyszabású és impozáns eseményre – újságolta Demarcsek György kétévenkénti fesztiváligazgató.

Nyíregyháziak a kongresszuson | Fotó: a Nyírség Táncegyüttes archívuma

A rendezvény első három napján a CIOFF Youth, a CIOFF ifjúsági tagozatának ülésein Nyíregyházáról Grexa Anna és Lakatos Eszter vett részt. Megismerkedtek a szervezet felépítésével, működésével, annak nemzeti szekcióival, és mélyebben is megérthették a CIOFF és az UNESCO közötti szoros kapcsolatot. A szakmai üléseken túl az élményprogramokon is részt vehettek a lányok. A RitMusa zenekar koncertje után egymás táncait tanulták a jövő fesztiválszervezői.

A következő napokban a nyíregyházi különítmény kiegészült Krajnyák Petra és Ugyan Dorka CIOFF Youth-­tagokkal, illetve Bán Annamáriával és Ugyan Attilával, a Nyírség Nemzetközi Néptáncfesztivál titkáraival. Míg a felnőttek a szakmai programokon vettek részt, a fiatalok a konferencia résztvevőit segítették.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában