Megyei értéktár

2022.02.09. 11:07

Ajándéknak készült a daróci vászonvirág

Új formába öntötték a több évtizedes kézműves hagyományt.

KM

Vászonvirágok

Fotó: Csutkai Csaba

Sorozatunkban azokat a büszkeségeinket mutatjuk meg, amelyeket a megyei értéktárbizottság felvett a megyei kincsek közé. Közöttük találjuk a beregdaróci vászonvirágot is. 

A virág elkészítéséhez a kendert és a kenderből szőtt vásznat használják. A virágon megtalálható a kenderfeldolgozás minden lépcsőjének terméke. 

A legjobb ajándék 

Évszázadokon keresztül a helyi lakosság maga készítette ruháit, használati tárgyait. Ennek a munkafolyamatnak fontos része volt a fonás és a szövés. A kendervászonból mint természetes anyagból készülnek a vászonvirágok. A kézzel készült vászonvirág kismértékben tökéletlen vagy akár egy kissé aszimmetrikus formában készül többféle színben és formában. 

A beregdaróci vászonvirág immár 15 éves múltra tekint vissza, melynek a megszületésében Dalanics Zoltán beregdaróci parókus és közösségépítő aktív szerepet vállalt, mivel ajándéktárgyat keresett a település akkori rendezvényére, a Kenderes Napokra. Egy lelkes csapat elkészített több ajándéktárgyat is, de a vászonvirág bizonyult a legjobbnak, legtökéletesebbnek. 

A beregdaróci vászonvirág több évtizedes kézműves-tapasztalat és -munka folytatásaként született, új formába öntötték a kézműves hagyományokat. 

 

Környezetbarát termék 

A közösségépítő és közösségmegtartó szerepe erős, mert mire vászonvirág lesz a vászonból, az több ember többórás munkájának az eredménye. Mivel természetes anyagok felhasználásával készül, környezetbarát termék. A vászonvirágot az Iparművészeti Lektorátus zsűrizte, népművészeti alkotássá a natúr színben készült rózsát, liliomot, valamint az ezekből készült csokrot nyilvánította – olvasható a megyei értéktár honlapján. 

Címkék#Beregdaróc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában