Fesztivál

2022.06.24. 07:00

Mától Kisvárda lesz a színházi világ közepe

A kisvárdai fesztivál immunrendszere két évig dacolt a koronavírussal.

KM, MTI

Az ünnepélyes megnyitó után a Száll a kakukk fészkére című előadást láthatja a közönség

Forrás: fesztivál

Immár 34. alkalommal rendezik meg a Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválját: június 24. és július 2. között tizennégy versenyelő- adással, zenés-kulináris es- tekkel, hallgatói előadásokkal, középiskolásoknak, illetve kritikusjelölteknek szervezett workshopokkal várják az érdeklődőket. 


A versenyelőadásoknak a zsinagóga, a Refi színpad és a művelődési központ ad helyet, a társulatok produkcióját a Csuja László rendező, Hajdu Imelda színművész, Herczeg T. Tamás színész-rendező, Török Viola rendező és Zalán Tibor költő-drámaíró alkotta zsűri értékeli. 
 

Workshop és gasztroszínház 


A programban nyolc versenyen kívüli darab szerepel, a határon túli színészhallgatók két előadással készülnek. A középiskolások workshopját Balázs Zoltán színész-rendező vezeti, de a kritikusjelölteknek is szerveznek workshopot – ez utóbbin a szakemberek kulisszatitkokba avatják be fiatalokat. A programok között szerepel gasztroszínház, kulturális-kulináris est, zenés műsor, a szombati hivatalos megnyitóünnepség után pedig a Ken Kesey Száll a kakukk fészkére című regényéből készült darabot láthatja a közönség a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház előadásában. 
 

Három helyszín 


Balogh Tibor, a fesztivál művészeti vezetője, a versenyprogram összeállítója korábban így fogalmazott: „Kisvárda ugyan 2020-ban és 2021-ben is meg tudta rendezni a fesztivált, de mindkét alkalommal komoly kockázattal. Sajnos, az idei program összeállítása sem ígérkezett könnyebbnek, de végül szerencsésen összeállt, és ismét három helyszínen várják a szervezők régi és új nézőiket.” 


A díszvendég a Zentai Magyar Kamaraszínház, mely Tamási Áron halálának 55. évfordulója kapcsán szövetkezett a Soproni Petőfi Színházzal, és színre vitték az Ördögölő Józsiás című tündérjátékot Pataki András rendezésében. A produkció a felnőttek, a gyermekek és a szakmai közönség számára is nagy élmény lesz – ígérik a társulatok. Érkezik A fogadósnő című vígabszurd, melyben Mirandolinát az a Székely Bea játssza, akit Alessandro Baricco Novecento című darabjában is láthatunk. 
 

Beregszászi Forráspont 


A versenyelőadások között szerepel Keresztes Attila átköltésében A doktor úr című Molnár Ferenc-darab a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatától. Az Aradi Kamaraszínház és a Szegedi Pinceszínház közös produkciója Az élő holttest Tapasztó Ernő rendezésében eredetileg egy hullaházszerű pincevendéglő lakodalmi asztala körül játszódik. A 2020-as év legjobb előadásának rendezője is új munkával érkezik: Botos Bálint Nyi­kolaj Erdman művét, Az öngyilkost állította színpadra, a beregszásziak Forráspont című előadását pedig az ukrán művész, Oleh Melnicsuk viszi színre. 


A vígabszurd mintadarabja lesz a gyergyószentmiklósi Káosz című előadás, melyben hárman játsszák el egymás élettörténeteit. A Kosztolányi Dezső Színház ismét markáns rendezőt hívott Kokan Mladenović személyében, akinek Gusztáv a hibás mindenért című előadását már láthattuk Kisvárdán. „Az ember árulény, az önmagát kínáló portéka” – ezt mondja Maja Pelević szavaival Az utolsó kislányok előadása. 
 

Magyarázat a bűnre 


A tetteik mentségét vagy éppenséggel a vétkük szépségét kereső, magyarázó hősök arcképcsarnoka témakörbe tartozik még Sebestyén Abától a Három nővér (Szabadkai Népszínház Magyar Társulat), Vladimir Anton rendezése, a Száll a kakukk fészkére, illetve a Szerelem és más bűntények (Tamási Áron Színház, Sepsiszentgyörgy), amit Theodor Christian Popescu rendezett. 


Hol a polgármester, amikor prostituáltnak adják el a gyerekeket? – teszi fel a kérdést Schwechtje Mihály Az örökség című drámája Rédli Károly rendezésében, a Komáromi Jókai Színház tolmácsolásában. Klaus Mann Mephistójának jól ismert történetét az Újvidéki Színház mutatja be, az előadást Boris Liješević állította színpadra. Albu István rendezése a bűnkörök egymásra és egymásból rajzolódását precízen megmutató előadás: Büchnertől a Woyzeck, amit a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata mutat be Kisvárdán. 
 

Pénteki program
 

18 óra, művelődési központ 

Csehov: Három nővér, rendező: Sebestyén Aba m. v., Szabadkai Népszínház Magyar Társulat 

21 óra, zsinagóga 
Visky András: A test történetei, rendező: Eszenyi Enikő, Szilágyi Csenge és Bodó A. Ottó. CSAK! – Csengeri Alkotó Központ – szakmai vezető: Eszenyi Enikő 

21 óra, Refi színpad 
Győrei Zsolt – Schlachtovszky Csaba: 
Hamlear, a dán királyfiból lett brit király, rendező: Őze Áron. A Bartók Kamaraszínház és a Gyulai Várszínház közös produkciója 
Teljes műsor, egyéb információk: www.kisvarda.szinhaz.hu/fesztivál. 
 

Címkék#kisvárda

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában