TImár

2022.06.24. 08:23

Ropják a roma táncot

A folklóron át megtalálják a gyerekek szívéhez vezető utat.

KM

Hetente összejárnak és próbálnak a timári lányok

Forrás: Egyesület

– Generációról generációra átörökített értékeket mutat fel a roma hagyományőrzés Timáron, ezekre a tradíciókra fontos, hogy a gyerekek is büszkék legyenek, és méltóképpen megismerjék kultúrájukat. A roma közösségekben nemegyszer megfigyelhetjük, hogy amihez autentikus módon értenek, mint a zenéhez és a tánchoz, s céltudatosan foglalkoznak is adottságaikkal, továbblépési lehetőséget, kitörési pontot jelenthet az életükben ez a tudás. 


– A timári tehetségprogramban az iskoláskorú gyerekek havi, illetve heti rendszerességgel tematikus foglalkozásokon vesznek részt, a zenét és a drámapedagógiát hívtuk segítségül, s amire nagyon büszkék vagyunk, Timár kincsei néven megalakult a roma folklór együttesünk – számolt be örömmel a Vidék Kincse Egyesület újdonságairól Zakor-Broda Rita, a szervezet elnöke. 


Hozzátette, a lányokból álló táncosok mostanra igazi csapattá formálódtak, s további célokat is megfogalmaztak. Szeretnék megmutatni tudásukat közönség előtt is, fellépni tanodákban, hogy meghozzák a kedvét a roma hagyományok őrzéséhez másoknak is. 


Így ezek a programok egy olyan értékutat járhatnának be megyénkben, amelyben az azonos értékrendű, azonos kulturális háttérrel rendelkező gyerekek a zenélésen és a táncon keresztül egy nagyobb közösséggé is összefonódhatnak. 


Megtudtuk, a timári lánycsapat útját professzionális zenészek igazgatják, s nemcsak énekelnek, táncolnak, hanem kipróbálhatják a hangszeres zenélést is, sőt van köztük, aki nem először vette kezébe a hegedűt vagy a gitárt, hanem korábban is vett leckéket zenészektől. 
 

Szemléletváltás, tanulás 


A Vidék Kincse Egyesület 2010 óta foglalkozik Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében hátrányos helyzetű fiatalokkal, Szabolcs településen, Beregdarócon, Timáron, a nyíregyházi Huszártelepen kiemelt programok felelőse a szervezet. Azt tapasztalják, hogy ezeken a programokon keresztül közvetlen és közvetett módon sokat változik, sokat alakul a fiatalok életszemlélete, életfelfogása, előtérbe kerül a tanulás és a képzettség jelentősége is.

Címkék#Tímár

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában