Nyíregyháza

2022.10.14. 16:37

Párbajok és lóversenyek: ami a tankönyvekből kimaradt

Krúdy Gyulát a páratlan tehetsége mellett a szenvedélyei is formálták.

SZA

Ha Krúdy, akkor az egyik oldalon Rezeda Kázmér, Szindbád és a híres velőscsont, a másikon lóversenyek, kiskocsmák, párbajok és szép asszonyok – ez utóbbiak nélkül előbbiek sem létezhetnének. A magyar irodalom egyik legnagyobb alakját ugyanis nemcsak páratlan tehetsége, de a szenvedélyei is formálták, művei misztikumát pedig sokan annak az öt liter fröccsnek tulajdonítják, amit a nap végére elfogyasztott...

Magyarból is megbukott

– Noha elveszítette az összes pénzét, és minden nő elhagyta, a szenvedélyeiről nem volt képes lemondani, még akkor is csak egy kis időre hagyott fel az ivással, amikor az orvosa azt mondta, csupán hónapjai vannak csak hátra – D. Rácz Magdolna irodalomtörténész úgy mesélt Krúdy Gyula életéről a Kállay Gyűjteményben, hogy azokat az eseményeket sem hallgatta el, amelyeket a tankönyvek igen.

– Szerelemgyerek volt, a szülei csak a születése után házasodtak össze, és mert okos fiúcska volt, korán iskolába adták. Nem szeretett tanulni, még magyarból is megbukott, ezért Podolinba küldték a piaristákhoz, de mert az álmos kisvárosban nem volt elég nagy a szigor, a szülők hazahozatták. Miközben a nyíregyházi evangélikus gimnáziumban tanult, újságcikkeket írt, az első honoráriumát, 50 forintot a 15. születésnapján adták a kezébe. A fővárosi lapokba küldött tudósításait néha-néha kiszínezte, ám amikor azt írta, hogy leégett a templom, aminek az újraépítésére még gyűjtés is indult, lebukott. De a tehetségét mindenki elismerte, így került Debrecenbe, Nagyváradra, majd Budapestre – igaz, ez utóbbi költözésben nem a szakma, hanem egy műlovarnő szeretete játszott fontos szerepet.

Pofonok a korzón

– Megnősült, született három gyermekük, de a családdal együtt járó zajban nem tudott alkotni, azért előbb ún. barátságos házakba, majd szállókba költözött. Jött egy új szerelem, egy új házasság és még egy gyerek, majd a küzdelem az adóssággal, a betegséggel. Ám hiába lakoltatták ki a Margit-szigetről, a kocsmákból, s a lóversenyekről nem hiányozhatott, s élete végéig rajongott a nőkért. Volt olyan asszony, aki miután Krúdy kikosarazta, kiugrott az ablakon, két nő pedig felpofozta egymást a Duna-korzón, mert nem tudták eldönteni, az író melyiküknek köszönt. Imádott társaságban lenni, de nem sokat beszélt, jobban szerette hallgatni az adomákat, amiket aztán papírra vetett – derült ki az előadásból. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában