Nyíregyháza

2023.03.13. 15:47

A vers gyógyír a léleknek – fiataloknak szólt a református est

A Nyíregyháza-Sóstói Református Egyházközség szervezésében március 9-én megrendezett Református esték előadója dr. Reisinger János irodalomtörténész volt, aki „A bosszúállástól a megbékélésig –Dicsőséges nagyurak …" címmel tartott előadást.

Forrás: Nyíregyháza-Sóstói Református Egyházközség

A Nyíregyháza-Sóstói Református Egyházközség szervezésében március 9-én megrendezett Református esték előadója dr. Reisinger János irodalomtörténész volt, aki „A bosszúállástól a megbékélésig –Dicsőséges nagyurak …" címmel tartott előadást. – A forradalom és szabadságharc előtti tiszteletünket nem fejezhettük volna ki méltóbban, mint hogy Petőfi Sándor születésének 200. évfordulójára emlékezünk. Petőfi a világirodalom kiemelkedő alakja, kinek műveit a világ minden pontján ismerik. Röpke 6 évnyi munkássága alatt több mint 850 alkotásával vitte hírül a magyar költészetet a nagyvilágban.  A Dicsőséges nagyurak című alkotását elemezte előadásában az irodalomtörténész,  a remekmű a  Nemzeti dal előfutáraként azonosítható. Az időutazás, amelynek részesei lehettünk az előadás során, az 1848. március 15-ét megelőző időszak eseményeit és a jeles nap történéseit mutatta be Petőfi munkásságán keresztül – olvasható az egyházközség beszámolójában. Az est résztvevői megismerkedhettek Petőfi költészetével, s azzal is, ahogyan megjelenik Isten a költő műveiben. Alkotásaiban a legnagyobb tisztelettel, alázattal szólt Istenről. 

 Dr. Reisinger János  kiemelte: a könyv, az irodalom, a költészet az értékközvetítés művészi módja, a lelki egészség megőrzésének a legfontosabb eszköze. Az olvasás élményt nyújt, általa gazdagodunk, s "énerősítő" szerepet is betölt az életünkben. A szépirodalom iránti érdeklődés sajnos radikálisan csökken manapság, pedig számos tény szól az olvasás mellett: gyarapítja szókincsünket, tükröt tart elénk, alakítja egyéniségünket.  Emberi válsághelyzetekben vagy válaszúton is hűséges segítőtárs az irodalom. Nincs annál szebb hivatása a szóból építkező művészetnek, mint átsegítsen minket az emberi élet buktatóin – összegzi az egyházközség az est üzenetét. Kiemelték, a rendezvénysorozattal elsősorban a fiatalokat szeretnék megszólítani, utat szeretnének mutatni nekik, hogyan óvhatják meg lelki egészségüket. 

 KM 

Forrás: Nyíregyháza-Sóstói Református Egyházközség
Forrás: Nyíregyháza-Sóstói Református Egyházközség
Forrás: Nyíregyháza-Sóstói Református Egyházközség
Forrás: Nyíregyháza-Sóstói Református Egyházközség


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában