Múzeumok Éjszakája

2023.06.25. 11:27

Kincset kerestek és utaztak az időben

A Kállay Gyűjteményben az interaktív programoknak volt a legnagyobb sikerük.

Száraz Ancsa

Fotó: Gazdag Mihály

A Múzeumok Éjszakáján 450 intézmény 2700 programot kínált az érdeklődőknek országszerte: szombaton a rendhagyó múzeumi élmények mellett gasztronómiai kalandok, művészeti produkciók és koncertek várták a látogatókat. Megyénkben több helyszín is csatlakozott a sorozathoz: Nagykállóban például ágyúdörrenés indította el a színes események sorát, a Kállay-kúriában pedig régi közlekedési eszközök és egy időutazásra hívó film is várta a látogatókat. Újfehértón történelmi barangoláson vehettek részt az érdeklődők, akik kipróbálhatták a szerelmi jóslást is, a napra pedig a koronát az István, a király című rockopera tette fel. A mátészalkai Szatmári Múzeumban volt kiállítás, bábszínház és koncert, de a Puskás Intézet Aranycsapat kiállítását is láthatták a Múzeumok Éjszakájára érkezők.  

A lányok bátrabbak voltak

A nyíregyházi Kállay Gyűjteményben már délután ötkor nagyon sokan voltak, de mert a belső kiállítóterek mellett az udvar is számos programnak adott helyet, nem volt tömeg, s mindenki haladhatott a saját tempójában. Én az emeleti teremben kezdtem, ahol a hatalmas asztalt körbeülve gyerekek, szülők és nagyszülők legóztak. Aki játszani szeretett volna, kapott egy lapot, amin egy betű és egy szám szerepelt: ez mutatta meg, hogy a táblájukra milyen színű és formájú darabokat kell rakniuk. Úgy tűnt, önmagában egyiknek sincs sok értelme, de persze kiderült, hogy mégis: a Tekerd! Csoport ezúttal egy színes, a tudományt és a művészeteket egyaránt kifejező emberi arcot tervezett – a 34224 darabból álló alkotás végül 720 darab táblából állt össze, melyhez az építők 19 színt használtak. A terem másik végében a Magyar Honvédség lézerfegyvereit és VR-szemüvegét próbálhatták ki a látogatók, és úgy tűnt, ezeknek a lehetőségeknek az apukák jobban örültek, mint a gyerekeik, a lányok pedig sokkal bátrabbak voltak, mint a fiúk. 

Ugrás az időben

A kincskeresés viszont abszolút családi program volt: aki beolvasta a játék QR-kódját, üzenetben kapta meg a feladatokat: meg kellett találni például a régi játékok között egy varrógépet, vagy válaszolni dragonballos kérdésre, és nagyon könnyen beazonosíthatók voltak a kincskeresők: ők telefonnal a kezükben járták végig a termeket. Vince és apukája is lelkesen keresgélték a helyes megfejtéseket rejtő vitrineket és végül minden állomáson túljutottak – mint mondták, évek óta részt vesznek a Múzeumok Éjszakája valamelyik eseményén. A régi játékoknál – kockakirakó, babaszoba, papír lovaspálya, fából készült vár – sokat időztek a családok, és a Star Wars-rajongóknak sem okoztak csalódást a programok, amelyek között – mindenki örömére – sok volt az interaktív elem. Az egyik helyen például az érzékelő fölött mozgatott kéz Nyíregyháza elmúlt évszázadát mutatta meg fotók és képeslapok segítségével, pár méterrel arrébb pedig korhű ruhát ölthettünk magunkra a technika segítségével, majd egy gombnyomással a megyeszékhely egy-egy fontos épülete előtt találtuk magunkat, sőt, a vicces fotót azon nyomban el is küldte e-mailben a masina. 

– Apa, ez melyik templom? – kérdezte a mellettem álló fiatalember az édesapját egy 1899-es levelezőlap láttán, amin B. Margit azt írta a címzettnek: „Jól falatozunk itt és titeket dicsérünk, rátok gondolunk a jól eső vendéglátás okán”. A szervezőket segítő egyik diák – a fiatalok mindenhol ott voltak, és készségesen válaszoltak a kérdésekre – ötlete nyomán az előbbi helyszínen találtak ebből az időből még képeslapokat, így gyorsan rájöttek a megoldásra. Kicsit arrébb gyerekek ugráltak: a padlón megjelent egy kérdés, és több lehetséges válasz is, aki pedig a jó megoldásra ugrott, jutalmul egy, a talpa alá vetített képet kapott. Az udvaron Dolák-Saly Róbert szórakoztatta előbb a kicsiket, később a nagyokat, késő este pedig a Kállay-Saunders Band lépett színpadra – akkor csaptak a húrok közé, amikor a Rózsakertben Charlie és zenésztársai meghajoltak és megköszönték, hogy a közönség a szakadó eső ellenére is végigtombolta a koncertjüket.    

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában