Televízió

2023.07.22. 11:41

Emlékezés a nándorfehérvári diadalra

A magyar történelem egyik legdicsőségesebb napját ünnepli a közmédia.

L. Tóth Lajos

A magyar–török háborúk egyik jelentős eseményére, a nándorfehérvári diadal napjára emlékeznek július 22-én a közszolgálati csatornák. Tematikus műsorkínálattal és történelmi dokumentumfilmekkel készül az évfordulóra a Duna, az M5 kulturális csatorna, a Kossuth- és a Dankó Rádió.

Történelmünk egyik legemlékezetesebb momentuma, amikor 1456. július 4-21. között a keresztények – magyarok és szerbek – Szilágyi Mihállyal az élükön hősiesen visszaverték II. Mehmed török szultán ostromló seregét. Több mint tízszeres túlerőben lévő haderő ellen sikerült megvédeniük a stratégiai szempontból kiemelt területet, Nándorfehérvárat, a mai Belgrádot. A közmédia idén is megemlékezik július 22-én arról a dicsőséges napról, amikor Hunyadi János vezetésével a vár melletti hősies csatában katonáink visszaverték a törököket.

A magyar helytállást és hősiességet ünnepli tematikus adásokkal egész nap a Duna. A csatorna 9:25-kor kezdődő Magyar Krónika című műsorában a zseniális hadvezért, Hunyadi Jánost mutatta be, akinek nem csak Magyarország, de egész Európa hálás lehet. 13:30-tól a 2021-es Nándorfehérvári diadal című történelmi összeállítást, majd a Nándorfehérvár hősei című 2022-es alkotást tűzik műsorra.

Az M5 kulturális csatorna már reggeltől tematikus műsorokat adott. Az Ezer év szentjei sorozat Kapisztrán Szent Jánosnak, Hunyadi bajtársának életét bemutató epizódja 6:00-tól volt látható. 06:45-től a Magyarok Cselekedetei ismeretterjesztő film következett: a filmetűd a krónikák alapján ábrázolja Hunyadi János feledhetetlen győzelmét. A 19:55-től kezdődő Tőkéczki és Takaró: Történelem és irodalom mindenkinek adásában szintén az ostrom pillanatait elevenítik fel.

A Kossuth Rádióban a nándorfehérvári győzelem 567. évfordulójának emlékére szombaton 6 és 18 óra között minden órában megszólal a harang. Délben a Belgrád-Zimonyi Ferences Rendház  templomának harangja emlékezetet a történelmi pillanatra.

A Dankó Rádió Kincsek a hagyományban című műsora július 22-én szintén a nándorfehérvári diadal emléke előtt tiszteleg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában