Nyíregyháza

2023.09.04. 17:30

Optimista évadkezdés a színházban

A Rózsakert és a VIDOR is kiemelkedő jegybevételt hozott.

Szon.hu

Alig ért véget a VIDOR Fesztivál, máris elkezdődött a Móricz Zsigmond Színház új évada: a társulati ülésnek a Bárány Frigyes Stúdió adott otthont. Mint Kirják Róbert, a teátrum igazgatója elmondta, nem volt véletlen a helyszínválasztás, ezzel is szerettek volna tisztelegni Bárány Frigyes előtt, akinek a korábbi Művész Stúdió ettől az évadtól a nevét viseli. A színház alapító és örökös tagja nyáron hunyt el, özvegyének, Baraksó Erzsébetnek az évadnyitó kezdetén Kirják Róbert alapítói emlékszobrot adott át.

Rázódjon helyre a világ!

– Az intézményesített kultúra nehéz helyzetben van, hiszen ki van téve olyan, előre nem látható hatásoknak, mint a járvány vagy az energiaár-robbanás. Ilyen körülmények között kell Önöknek meggyőzniük a nézőket arról, hogy érdemes bejönniük a színházba és ez nem könnyű feladat – így fogalmazott dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere.
Hozzátette: a társulat tagjai nagyon tehetségesek, mégsem lehet egyszerű estéről estére szembenézni a nézőkkel, akiknek elvárásaik vannak velük szemben, ezért minden előadásban a legjobbjukat kell nyújtaniuk. Sok vastapsot kívánok mindannyiuknak, és azt, hogy rázódjon végre helyre a világ, hogy ismét annyi ember járjon színházba, mint a pandémia előtt – tette hozzá és megköszönte, hogy a VIDOR Fesztivált megszervezte és lebonyolította a színház.

Népszerűek a saját darabok

– A Rózsakertben 12 produkciót kínáltunk a színházat kedvelőknek, ezek közül öt volt a mi előadásunk, és összesen 7 ezren töltötték a nyárestéjüket a szabadtéri színpadon. A saját produkcióinkra jóval többen voltak kíváncsiak, az összbevétel pedig, a 12 milliós költség mellett elérte a 32 millió forintot – mondta Kirják Róbert, aki szerint ennek köszönhetően az év hátralévő részében már nem kell annyira aggódni a színház pénzügyi helyzete miatt, mint az év elején. – Szeretném megköszönni azoknak a kollégáknak a munkáját, akik dolgoztak ezeken az előadásokon, nagyon fontos szerepük van abban, hogy a Rózsakert ilyen kiemelkedő bevétellel zárt.  

A szombaton zárult VIDOR Fesztiválról elmondta: mivel csak június közepén tudták elkezdeni szervezni a szabadtéri fellépőket, sűrű nyaruk volt, de sikerült olyan előadókat Nyíregyházára hívni, akik megtöltötték a Kossuth teret – még akkor is több ezren voltak a koncerteken, amikor esett az eső.

Premier premier hátán

A fesztivál színházi versenyprogramjának erősségét jelzi, hogy a jegyek napok alatt elfogytak, a jegybevétel meghaladta az 55 millió forintot – tavaly 26,7 millió forint folyt be jegyeladásból –, a nézettségi mutató 98,7 százalékos volt. Tart a bérletezés is: a kamarabérletek száma 25 százalékkal haladja meg a tavalyit, a nagyszínpadi bérletekből 10 százalékkal több fogyott, mint egy éve, és mivel még egy hónapig lehet bérletet venni, ez a tendencia mindenképpen bizakodásra ad okot – mondta. Beszélt a Lázár Ervin programról is: november végéig 20 ezer diáknak kell bemutatniuk a Maszmók az indiánok között, illetve az Aranymetszet című előadást, ami nem lesz könnyű, de kompromisszumokat kötve meg fogják oldani – tette hozzá.      
A színházban pedig beindul a nagyüzem: most szombaton lesz a Delila premierje – az előbemutató a Rózsakertben nagy sikert aratott –, a jövő héten bemutatják Az öreg hölgy látogatását, egy héttel később pedig a Bogyó és babócát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában