Nyíregyháza

2023.10.04. 10:38

Filmes alkotók versenyeztek

Összesen 17 művel neveztek a filmszemlére az alkotók.

Száraz Anita

A megnyitó résztvevői

A napokban fejeződött be az első vármegyei filmszemle, amit a Nyíri AFK Egyesület szervezett és amire 17 művel neveztek az alkotók. 
A rendezvényt dr. Ulrich Attila nyitotta meg: Nyíregyháza alpolgármestere a kultúra megtartó- és összetartó erejéről beszélt. Seszták Oszkár, a vármegyei közgyűlés elnöke az előző évek megyei filmszemléire emlékezett, köszöntőjében kitért a film és irodalom jelentőségére. Jeszenszki András, a nyíregyházi közgyűlés kulturális bizottságának elnöke elismerően szólt a szervezésről, s hozzátette: örül a nagy érdeklődésnek és annak, hogy sok fiatal is részt vesz a szemlén. Mészáros Szilárd, a rendezvénynek helyet biztosító Váci Mihály Kulturális Központ igazgatója az amatőr és független filmek jelentőségét emelte ki, az ilyesfajta megmérettetések fontosságával együtt. 

Irodalom és zene 

Ezek után irodalmi programok következtek: bemutatták a Világhoz Szóló Magyarok – 2023, Mi jöhet még? – e-antológiát, majd Horváth László és Kiss Viktória e-könyveivel ismerkedhettek meg a résztvevők. Majer-Illés Ivett Jakus Éva versét adta elő, Kiss Viktória pedig zenés versbemutatóval készült. A megnyitón bemutatták az előző év Országos Független Helytörténeti Dokumentumfilm Szemléje fődíjat nyert filmjét, Petrusák János és Csordás László Porcelánékszerek – porcelánkincsek című alkotását. Az estet a Tüneth Együttes verses-zenés barangolása és kötetlen beszélgetés zárta. Másnap levetítették a versenyfilmeket, melyeket Kéry Péter HSC-operatőr és dr. Reszler Gábor nyugalmazott főiskolai tanár értékeltek.
 

Díjazottak
 

Fődíj: Szabó Erzsébet: Rejtőzködő kincs, Telkibánya 
I. díj: Petrusák János–Csordás László: Mindennapi lisztünk – rétesünk 
II. díj: Marján László: Holnaptól minden más lesz 
III. díj: Nagy Tibor: Filmlevelek a Koronából 

Produceri különdíj: Demjanovich Emil: Bunker 
Rendezői különdíj: Marján László: Gengszterek 
Operatőri különdíj: ifj. Kiss János több munkája 
Vágói különdíj: Csordás László több munkája 
Zeneszerzői különdíj: Olajos Gábor több munkája 
Legjobb ötlet különdíja: Cselényi György–Révész Géza: Toborzó a túlvilágra 
A zsűri a Nyíri AFK Egyesület tagjait dicséretben részesítette, ahogyan Szokol Csabát is további ötletes filmmunkák elkészítésére sarkallta. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában