Vásárosnamény

2023.10.24. 15:37

Különleges színházi fesztivál

Tizenharmadik alkalommal rendezték meg Vásárosnaményban a fogyatékossággal élők színjátszó találkozóját.

Szon.hu

A fellépők kihozták magukból a maximumot

Fotó: Bodnár Zsolt

A művészet, kiváltképp a színház mindenkié, s ha megfelelő nyelven szól a közönséghez, legyen az fiatal vagy idős, egészséges vagy valamilyen hátránnyal küzdő, megteremti azt a csodát, ami egy életen át elkíséri a befogadóját. Vásárosnaményban tizenöt éve rendezték meg először a fogyatékossággal élők vármegyei színjátszó találkozóját, és bár a pandémia miatt két fesztivál elmaradt, a napokban ismét színpadra léphettek a csoportok a Balázs József Városi Könyvtár és Művelődési Központban.

Több mint húsz produkció

– Ez az egyik kedvenc rendezvényünk, annyi örömet kapunk ezeken a találkozókon, amennyit – reméljük –, a fellépőink és a nézők is hazavisznek innen – árulta el elöljáróban Iványi Tamás, az intézmény igazgatója.
– Az idén tizenegy településről érkeztek színjátszók, és több mint húsz produkciót láthattunk. Hagyomány, hogy a délelőtti és délutáni bemutatók között vendégül látjuk a társulatokat, akiket ebéd után egy meghívott zenész alaposan megtáncoltat. Ezek a villám-mulatságok lehetőséget kínálnak az ismerkedésre is – van olyan házaspárunk, mely itt talált egymásra – büszkélkedett a művelődési központ első embere. Iványi Tamás szerint a fogyatékossággal élők vármegyei színjátszó találkozója minden évben egyre színvonalasabb.


– Amellett, hogy a fellépők sokat tanulnak egymástól, a résztvevők megoszthatják egymással a szakmai észrevételeiket, tapasztalataikat, tehát kisebb továbbképzéssel is felér a rendezvény.
A helyi középiskolások, akiknek az érettségihez kötelezően teljesíteniük kell az ötvenórás közösségi szolgálatot, szívesen csatlakoznak a szervezőkhöz.

Országos fesztivállá nőhet ki

– Ezek a gyerekek a rendezvény lebonyolítása közben találkoznak a társadalom olyan tagjaival találkoznak, akiknek az átlagosnál nagyobb szükségük van a támogatásra – fontos szempont tehát az érzékenyítés. Érezhetően megérinti a fiatalokat ez a találkozás, olyannyira, hogy legközelebb akkor is visszajönnek segíteni, ha már nem kötelező – magyarázta Iványi Tamás.
A különleges színjátszó fesztivál Szabolcs-Szatmár-Beregen kívül is érdeklődésre tart számot, a szervező pedig nem vetik el a lehetőségét, hogy kiszélesítsék a találkozó határait.

– Több megkeresés érkezett hozzánk ezzel kapcsolatban, nyitottak is vagyunk rá. Talán valamilyen felmenő rendszerben, a vármegyékben szervezett hasonló megmérettetéseinek legjobb produkcióiból lehetne egy országos gálát rendezni Vásárosnaményban. Ezt persze még kidolgozásra vár, ki kell találnunk a részleteket – tette hozzá a művelődési központ igazgatója. 

Fotók: Bodnár Zsolt

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában