Zene

2023.10.26. 14:03

Zeneszerzők tisztelgése Petőfi műveivel

Két ősbemutatóval szerepel a Petőfi-év keretében Dragony Tímea Bartók–Pásztory-díjas zeneszerző, akinek pályája Nyíregyházáról indult.

Marik Sándor

Dragony Tímea

Fotó: Pályi Zsófia

Budapesten a Művészetek Palotájában (MÜPA) október 28-án, szombaton a Szent István Filharmonikusok „Forradalmár alkotók – Petőfi és Theodorákisz művei” című műsorának első száma a Petőfi-kantáta lesz, amelyet Dragony Tímea szoprán szólóra, női karra és szimfonikus zenekarra alkotott a költő „Lennék én folyóvíz” című versére.

Az oratórikus művel az 1998-as emlékév alkalmából lett aranyérmes az akkor még a Zeneakadémián tanuló művészjelölt az Országos Petőfi „Quodlibet” Zeneművészeti Pályázaton. Hangversenyteremben, közönség előtt most mutatják be.

Dragony Tímea
Fotó: Monoki Attila

Petőfi Sándor költészete, a lehetőség azonban az eltelt időben is foglalkoztatta a zeneszerzőt, s most a bicentenárium alkalmából a Szent István Filharmonikusok vezetője, Záborszky Kálmán felkérésére írt művet vegyeskarra, valamint zenekarra „Csillagsugár” címmel, amelyben a költő „Az erdőnek madara van” című költeményét idézi.

Az est további részében Dubrovay László Kossuth-díjas zeneszerző Petőfi Sándor verseire írt kilenc dalát mutatják be, majd Míkisz Theodorákisz görög zeneszerző hét műve hangzik el.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában