Nyíregyháza

2023.12.13. 11:46

Alappillér az erős helyi közösség

A vármegyei identitás-program az elmúlt négy évben több tízezer szabolcsi, szatmári és beregi emberhez ért el.

Csáki Alexandra

Fotó: Dodó Ferenc

A legtöbben arra törekszünk, hogy egy összetartó közösség hasznos tagjaivá váljunk. Ennek egyik alappillére a szülőföld szeretete, s hogy tudjuk, kik vagyunk, honnan jöttünk, hová és kihez tartozunk. A vármegyei közgyűlés egy nyertes TOP-os pályázatnak köszönhetően 2019-ben útjára indíthatta identitás- és lokálpatriotizmust erősítő programját, mely zárókonferenciájának a megyeháza nagyterme adott otthont szerdán. Az önazonosságot erősítő, helyi történelmi és kulturális értékek közvetítését, a régi hagyományokon alapuló közösségi kapcsolatrendszer felélesztését és építését célzó vállalások több tízezer embert értek el a vármegyében.
– Közel 830 millió forintot fordíthattunk rendezvényekre, kiadványok készítésére, média- és közösségimédia-megjelenésre, kiállításokra, vetélkedőkre, táborokra, értéktalálkozókra a projekt ideje alatt. Az eredmények magukért beszélnek, hiszen sokakat meg tudtunk szólítani, a legkülönbözőbb kulturális értékekkel gazdagítottuk a helyi közösségek életét, erősítve identitástudatukat – hangsúlyozta Seszták Oszkár. A vármegyei közgyűlés elnöke hozzátette: nemcsak magyarok vagyunk, hanem szabolcsiak, szatmáriak és beregiek, ami rendkívül fontos megtartóerő. A szülőföld szeretete, a döntés, hogy itt élünk és dolgozunk, itt alapítunk családot hozzájárul a gazdasági fejlődésünkhöz is.

Jó szívvel, áldozatos munkával

Szentmártoni János művészetért és közösségi művelődésért felelős helyettes államtitkár köszönetet mondott mindazoknak, akik aktívan részt vesznek közösségszervezésben és a vármegyei kulturális élet alakításában.
– Ebben a megváltozott, széteső világban rendkívül fontos a helyi közösségek megerősítése, a hagyományaink megőrzése, ápolása, megújítása, és az újabb generációk megszólítása, hogy legyen kinek továbbadni ezt a gazdag örökséget. Olyan feladatok, kötelességek ezek, melyeket jó szívvel és áldozatos munkával kell teljesítenünk – emelte ki Szentmártoni János.

A köszöntők után szakmai előadások következtek, a pulpitusra lépett többek között Szabó Dénes karnagy, Mohácsi Endre történész, dr. Ratkó Lujza néprajzkutató és Zavarkó Árpád Mihály, az identitás-program szakmai vezetője.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában