Nyíregyháza

2023.12.26. 17:12

Kölcsey mint képregényhős

E népszerű műfaj felhasználásával a költő életét, közéleti szerepvállalását, s a Himnusz születésének körülményeit mutatják be az alkotók.

Száraz Anita

Forrás: Vármegyei önkormányzat

Szabolcs-Szatmár-Bereg szempontjából kiemelten fontos, hogy a fiatal generációk tagjai minél erősebben kötődjenek a térség kulturális örökségeihez, hagyományaihoz és hogy itt képzeljék el a jövőjüket – ezt a célt szolgálja a vármegyei önkormányzat identitásprogramja, mely Kölcsey Ferenc örökségét tárja a fiatalok elé. 

– Azt szeretnénk, ha mindenkiben tudatosulna, hogy Kölcsey Ferenc nemcsak költőként alkotott maradandót: kiváló szónok és politikus is volt. Az identitásprogram részeként konferenciákkal, rendhagyó irodalomórákkal, kiadványokkal, musical-lel, sőt, képregény formájában is megpróbáljuk közelebb vinni a fiatalokhoz a Himnusz költőjének életútját, munkásságát, s azt a kort, amiben élt, alkotott – mondta lapunknak Baracsi Endre, a vármegyei közgyűlés alelnöke a most megjelent Kölcsey-képregénnyel kapcsolatban. – Azt hiszem, ilyen formában még senki sem mutatta be a költőt – e népszerű műfaj felhasználásával az életét, a közéleti szerepvállalását, valamint a Himnusz születésének körülményeit mutatjuk be. Igényes és hiteles alkotás született, amit Kertész Sándor, Halmi Zsolt, Sztojka Viktória, Puskás Szabolcs és Insticei Zoltán készítettek – tette hozzá.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában